Hardlopend over de 11 stranden van Nederland
Van Bloemendaal naar Hoek van Holland voor de Hartstichting.

Cordula Rooijendijk (45) uit Amsterdam gaat 40 kilometer hardlopen tijdens de 11strandentocht, het wandel- en hardloopevenement van de Hartstichting. ‘Het wordt verschrikkelijk afzien, maar ik doe het voor mijn broer, die een aangeboren hartafwijking heeft.’

‘Mijn broer Aldo (38) heeft lekkende hartkleppen, een aangeboren aandoening. Hij had er als kind geen last van, maar acht jaar geleden kwam de aandoening per toeval aan het licht. Omdat het erfelijk is, heb ik me ook laten onderzoeken, maar ik heb het niet. Of beter gezegd: ik heb toevallig een gezond hart, en dat wil ik gebruiken om hard te lopen en geld in te zamelen voor mensen die toevallig een hartafwijking hebben. De willekeur waarmee zo’n afwijking zich manifesteeert, houdt me erg bezig.

‘Alle deelnemers hebben hetzelfde doel voor
ogen: finishen en geld inzamelen’

Begin dit jaar is Aldo geopereerd aan twee lekkende hartkleppen. Ik trof hem na zijn operatie sterk verzwakt aan. Hij lag met slangetjes aangesloten aan apparatuur en sprak traag. Logisch, wanneer alles pijn doet nadat je borstkas is opengezaagd. De operatie werd uitgevoerd door een thoraxchirurg, die is verbonden aan het Hart Long Centrum Leiden. Hij doet onderzoek naar de ontwikkeling van biologische hartkleppen. Levend weefsel heeft het vermogen om te regenereren, en in tegenstelling tot kunststof hartkleppen hoeven ze niet om de zoveel tijd te worden vervangen. Biologische hartkleppen kun je bovendien via de lies opereren, wat stukken minder ingrijpend is dan een open hartoperatie.

Om het onderzoek mede mogelijk te maken, wil ik tijdens de 11strandentocht van de Hartstichting zoveel mogelijk geld inzamelen. Hardlopen doe ik al sinds mijn 20e, maar pas de laatste twee jaar ben ik fanatiek. Op dit moment train ik keihard, want 40 kilometer hardlopen door mul zand is niet niets. Alle deelnemers hebben hetzelfde doel voor ogen: finishen en geld inzamelen voor de Hartstichting. Ik hoop op een groot deelnemersveld en nog meer donateurs, want hoe meer geld we inzamelen, hoe meer onderzoek er kan worden gedaan.

Tijdens de 11strandentocht zullen er onderweg stempelposten zijn, maar voor de zekerheid draag ik een rugzakje mee, met eten en drinken. Mijn man zal op verschillende punten langs het strand opduiken om me te supporten. Aldo zal me opwachten aan de finish. Ik kan nu al zeggen dat ik het dan niet droog ga houden. Wist je trouwens dat mijn voornaam Cordula uit het Latijn komt en ‘hartje’ betekent?’

Deelnemers en sponsors gezocht!
Op zaterdag 5 oktober organiseert de Hartstichting de 3e editie van de 11strandentocht. Op het programma staan afstanden over 11, 20, 40 of 60 kilometer, die wandelend of hardlopend kunnen worden afgelegd. Het inschrijfgeld bedraagt respectievelijk 20, 25, 30 of 35 euro en komt ten goede aan onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Deelnemen
Ook door mee te doen aan de 11strandentocht kun je geld inzamelen. Maak een sponsorpagina aan en nodig familie of vrienden uit om jouw run langs de Noordzeekust te sponsoren.

Doneren
Prognoses wijzen uit dat hart- en vaatziekten flink gaan toenemen in het komende decennium. Als de medische wetenschap geen vooruitgang boekt, zal ons land in 2030 bijna twee miljoen hartpatiënten tellen. Donaties zijn van levensbelang.

Hardlopend over de 11 stranden van Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: