’s Avonds sporten gaat niet ten koste van slaap
Na een lange werkdag kan het fijn zijn om ’s avonds even je hoofd leeg te maken door te gaan sporten.

In tegenstelling tot wat sommige artsen en wetenschappers dachten, heeft ’s avonds trainen geen negatief effect op je nachtrust. Het heeft zowaar een bescheiden positief effect op de slaapkwaliteit.


Hardlopen in de avond heeft geen effect op of je goed kan slapen
23 Zwitserse bewegingswetenschappers hebben de uitkomsten van eerder verschenen onderzoeken opnieuw geanalyseerd en kwamen tot de conclusie dat ’s avonds sporten helemaal geen effect heeft op de tijd die proefpersonen nodig hadden om in slaap te vallen.

Daarentegen nam de tijd dat de proefpersonen doorbrachten in slow wave sleep (diepe slaap) – de belangrijkste fase van de slaap, waarin het lichaam herstelprocessen intensiveert, energieniveaus aanvult en groeihormonen aanmaakt – juist toe door ’s avonds te bewegen.

Hardlopen verbetert slaap juist
Bij enkele onderzoeken werd wel een negatief effect op de slaap geconstateerd. De proefpersonen die daar last van hadden, trainden intensief en gingen daarna binnen een uur naar bed. Deze minimale hersteltijd zorgde ervoor dat de proefpersonen met een verhoogde hartslag in bed lagen en het parasympatische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor herstel na zware lichamelijke inspanning, werd verstoord. ’s Avonds sporten kan de nachtrust dus bevorderen, zolang je dat niet te intensief doet vlak voordat je onder de dekens kruipt.

Zoek hotels en meer ...

’s Avonds sporten gaat niet ten koste van slaap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.