Ontstressen doe je zo
Hardlopen is niet de enige manier om te ontstressen.

1. Haal even diep adem
Het is niet voor niets dat dit advies zo vaak wordt gegeven: het werkt namelijk. De ademhaling is een van de beste manieren om je autonome zenuwstelsel te beïnvloeden. Adem tweemaal zo lang uit als je inademt, dan geef je het zenuwstelsel een seintje dat het tijd is om te ontspannen. Als gevolg daarvan gaat je hartslag omlaag.

2. Eet eiwitrijk
Als je bloedsuikergehalte daalt, maakt het lichaam stresshormomen aan. Probeer die situatie te voorkomen door regelmatig te eten, en kies dan voor eiwitrijke snacks of voeding. Verschillende onderzoekers geloven dat eiwitten een rol spelen bij het gelijkmatig houden van de bloedsuikerspiegel. En zo voorkom je een gestresst gevoel.

3. Pak een goed boek
Lezen heeft een kalmerende invloed. Als je opgaat in de tekst gaat je hartslag omlaag en je ontspant. Dat effect wordt al na tien minuten lezen bereikt.

4. Luister naar je hart
Leg je hand op je hart en voel het kloppen. Dat lijkt een dramatisch gebaar, maar het is wel degelijk ontroerend als je voelt hoe trouw dat vitale orgaan voor jou klopt. Deze kalmeringstechniek zegt als het ware tegen onze hersenen: stop met al die onrust.

5. Denk aan succes
Problemen kunnen ons slapeloze nachten bezorgen. Toch hebben we wel vaker voor hete vuren gestaan. Leer van het verleden, maak een lijst van hindernissen die je ooit hebt overwonnen. Dit als reminder dat je over voldoende vaardigheden beschikt om met problemen te dealen, en dat alles van voorbijgaande aard is.

6. Visualiseer veiligheid
Het menselijk brein anticipeert op gevaar, en dat kan gepaard gaan met allerlei doemscenario’s. Probeer deze te relativeren door ontsnappingsmogelijkheden te bedenken. Visualiseer bijvoorbeeld tot in detail hoe je een nooddeur openzet, of hoe je veilig thuis op de bank zit.

‘Leer van het verleden, maak een lijst van hindernissen die je ooit hebt overwonnen’

7. Geloof in jezelf
Klinkt simpel en toch werkt het: maak jezelf wijs dat alles goed komt. Daar kun je namelijk echt in gaan geloven. Net zoals je uitgeputte lijf gehoorzaamt wanneer je het opdracht geeft nog twee kilometer in dat moordende tempo door te jakkeren.

8. Bekijk het eens op een andere manier
Stel dat je op de toppen van je kunnen presteert. Je kunt dan ontmoedigd raken van het feit dat de finish nog zo ver is. Maar je kunt ook zeggen: het is een kick om straks over de finish te stuiven!

9. Zet je oren open
Muziek helpt enorm goed om te ontspannen, vooral als je luistert naar liedjes die je associeert met positieve emoties en herinneringen. Dat komt omdat muziek het autonoom zenuwstelsel beïnvloedt, dat een belangrijke rol speelt bij de regulatie van stress.

10. Eet iets
Goed kauwen is gezond, wisten de oude Grieken al. Kauw langzaam, kauw bedachtzaam, en laat de unieke structuur van wat je eet goed tot je doordringen. Het maakt niet uit of je blauwe bessen, cashewnoten of kauwgom vermaalt. Mindful eten helpt niet alleen om te ontspannen, het is nog eens goed voor de spijsvertering ook.

11. Stop met klikken
Als je dit artikel leest, zit je even niet op social media. Houden zo. De lading van posts op social media is lang niet altijd positief. Als je daar onrustig van wordt, ga dan een tijdje offline.

12. Drink water
Water kan je lichamelijke reactie op stress reduceren. Dat komt omdat zelfs de lichtste vorm van dehydratatie de aanmaak van het stresshormoon cortisol kan triggeren.

13. Gebed zonder end
Een mantra is een uitspraak die je zo vaak moet herhalen, dat hij een magisch effect krijgt. Je kunt een mantra hardop uitspreken, maar ook in je hoofd herhalen. Denk aan een frase als ‘Het gaat goed met mij, alles komt dik voor elkaar.’ De theorie wil dat je brein na verloop van tijd gaat hunkeren naar deze situatie.

Zoek hotels en meer ...

Ontstressen doe je zo
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.