Hardlopen in de hitte: zo houd je je hoofd koel
De zomer lijkt er dan nu toch echt aan te komen. Maar hoe houd jij je hoofd koel tijdens wedstrijden en trainingen in de hitte? We geven je vijf simpele tips.

1. Je urine moet lichtgeel zijn.
Sexier kunnen we het niet maken. De beste manier om na te gaan of je voldoende hebt gedronken, vóór je hardlooprondje, is te kijken naar je urine. Donkergele urine? Drink eerst nog maar een glas water of twee voordat je de deur uitgaat. Als je onvoldoende vocht in je lichaam hebt wordt koelen in de hitte nog moeilijker. De urine-check werkt bijna altijd. Alleen even opletten als je de dag ervoor rode bieten hebt gegeten. Je urine kan daar namelijk een gek rood kleurtje van krijgen. Niets om je zorgen over te maken. Deze aandoening (beeturia) is volstrekt ongevaarlijk.

2. Kleed je luchtig.
Dit klinkt natuurlijk als een wijd openstaande deur. Maar hoeveel lopers zie je in de hitte niet rondlopen met jasjes, lange tights of zelfs katoenen hoodies. Een goede vuistregel: kleed je alsof het 10 graden warmer is. Is het 20 graden buiten? Dan is je dunste shirt en kortste broek echt het beste. Katoen of synthetische kleding niet gemaakt om te sporten is als hardloper in de zomer natuurlijk uitgesloten. In deze kleding kan jouw warmte en overtollige zweet geen kant uit. Resultaat: een loeizwaar, plakkend shirt (mannen: let op, natte katoenen shirts kunnen schuurplekken geven aan je tepels) of hitte die lekker tussen jouw synthetische shirt en je lijf blijft hangen.

3. Drink een slushie.
Onze Olympiërs zijn al druk in de voorbereiding voor de spelen van Tokio. Daar gaat het waarschijnlijk behoorlijk warm worden. Een van de manieren waarop onze helden straks koel blijven? Door 30 minuten vóór de start een ijsslush te drinken, gemaakt van sportdrank. Qua hoeveelheid is 7 ml/kg van de ijsdrank ideaal. Wel even testen voor jouw belangrijke wedstrijd. Die koude drank kán zorgen voor wat maagproblemen.

4. Zoek een ‘cool’ parcours.
Langs het water of in het bos kan het zo een graad of 2-3 koeler zijn dan in een bebouwde, stadse omgeving. Zoek zoveel mogelijk water of bos op als de temperaturen oplopen. Heb je de keus? Loop dan altijd eerst wind mee en daarna wind tegen. De verkoelende tegenwind op de terugweg kan jouw opgewarmde lijf mooi behoeden van overhitting.

5. Herstel met een chocolademelk-ijsje.
Terug van je training? Niets lekkerders dan een verkoelend drankje. Alcohol laat je na een warme training natuurlijk liever staan. Een betere hersteldrank is chocolademelk. Door 200 ml pakjes chocolademelk in te vriezen heb je een ideaal herstelijsje na terugkomst van je training. Vries de pakjes minimaal zes uur voor je training in (eerst even goed schudden voordat je ze in de vriezer plaatst). Snijd bij terugkomst met een mesje de helft van de verpakking weg en je hebt je eigen bevroren choco-hersteldrankijs. Overigens: als het erg warm is buiten en je hebt geen ijsslush bij de hand werkt dit chocomelk-ijsje ook perfect als snack vóór het lopen. Het geeft je direct vocht, koolhydraten en verkoeling!

Zoek hotels en meer ...

Hardlopen in de hitte: zo houd je je hoofd koel
Getagd op:             

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.