3 Tips voor hardlopen in de regen
Regen? Thuisblijven is geen optie!

Het lijkt alsof het in Nederland heel vaak regent. Maar klopt dit eigenlijk wel? Laat jij bij een beetje regen makkelijk je loopschoenen staan en sla je jouw training over? Lees dan deze 3 tips voor hardlopen in de regen.

1. Regen is geen excuus
Op de redactie van Runner’s World hebben we al eens uitgerekend dat het op slechts 6 procent van je normale trainingstijden regent. Dat valt best mee, toch? De website www.clo.nl laat zien hoeveel dagen het regent in Nederland en hoeveel dagen het dus droog is. Het aantal dagen met neerslag in Nederland varieert zo tussen de 120 en 155 dagen. Kortom: je hebt 240 droge dagen per jaar om hard te lopen. Dat is bijna 5 dagen per week.

2. Sportkleding wordt steeds beter
Toch lopen in de regen? Een nat pak halen ga je sowieso, maar je kunt wel voorkomen dat de regen je in de weg zit tijdens je training. Fabrikanten van sportkleding hebben hun collecties in de loop van de jaren aanzienlijk verbeterd, waardoor kleding niet al het water opzuigt. Kies als je gaat hardlopen in de regen voor een regenjack dat wind- en waterafstotend is, maar niet helemaal afsluit. Een verstikkende stof heeft namelijk ook als resultaat dat jij je warmte en zweet niet meer kwijt kan tijdens je run, en dat is alles behalve comfortabel.

2. Regen én kou? Ga voor 3 lagen
De kunst van het hardlopen in de regen en de kou is het kiezen van de juiste kleding. Om altijd warm te blijven is het zaak om een paar laagjes kleding te dragen. De lucht tussen de lagen kleding blijft goed op temperatuur en houd je zo extra warm.

Wat betreft hardloopkleding kun je het beste kiezen voor moderne synthetische stoffen, die niet alleen lekker licht van gewicht zijn, maar ook het vocht goed afvoeren naar de volgende laag kleding. Zo houd je je huid droog en koel je minder snel af door de koude wind.

Geen idee hoe warm je je moet kleden? Een handig ezelsbruggetje kan zijn je kleding te kiezen die geschikt is voor een temperatuur van 6 graden minder dan de actuele buitentemperatuur. Wellicht voelt het in het begin wat fris aan: door het lopen zelf warm je na een minuut of tien vanzelf al op!

3. Buienradar is je vriend
Houd het weer in de gaten met een buienradar-app op je smartphone of via één van de bekendere websites. Zo kun je je training precies tussen de buien door in plannen. Blijft het de hele dag regenen? Dan weet je in ieder geval goed waar je aan toe bent en kun je jouw kleding daarop aanpassen. Hoe dan ook: Thuisblijven is geen optie!

Zoek hotels en meer ...

3 Tips voor hardlopen in de regen
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.