Zweedse hardlooptrend ‘plogging’ draagt bij aan het milieu

Tijdens je looprondje vuilnis oprapen: misschien deed je het al, maar nu is er officieel een naam voor.

Het is algemeen bekend dat de Scandinavische landen een stap verder zijn dan de rest van Europa als het draait om milieubewuster leven.

Het is niet voor niets dat de hardloop- en fitness-trend ‘plogging’ dan ook uit Zweden komt overgewaaid. De term is een samenvorming van het Zweedse woord plocka (pakken) en jogging.

Nieuwe trainingsvorm
Het concept is vrij simpel: je bukt tijdens je hardloopronde een aantal keer om afval op te rapen en het vervolgens in de prullenbak te gooien of te verzamelen in een vuilniszak. Je bent niet alleen voor jezelf aan het hardlopen, maar tegelijkertijd ook voor het milieu.

Het lijkt ook op die andere Zweedste hardlooptrend: de fartlek-training. Fartlek is Zweeds voor ‘snelheidsspel’ (oftewel ‘vaartspel’), en dat is precies wat het is. Deze training is ongestructureerd en je wisselt steeds van een gematigd naar een snel naar een rustig tempo, wat je maar wilt. Prima om te combineren dus!

In Nederland is dit concept overigens in 2013 al eens geïntroduceerd door de Haarlemse Brigitte Paulsen als ‘ Troep Trimmen’.

Wie wilt er net zoals de volgende hardlopers hun steentje bijdragen aan de verbetering van het mileu? Je kunt interessante kiekjes op Instagram vinden over de trend onder de hashtag #plogging.