Omdat de zomer langzamerhand tot een einde komt, komen wij met een heerlijk recept voor een zomerse pasta.

‘Een kleine hoeveelheid geeft al een smaakexplosie’

Ardennerham, Parmaham, prosciutto, Jamón serrano, Schwarzwälder; rauwe ham is er in vele soorten, uit vele streken. In tegenstelling tot gekookte of gegrilde ham, wordt rauwe ham alleen gepekeld en vervolgens gedroogd, waardoor het lang houdbaar is.
Het vlees hoeft dus ook niet gekookt of gebakken te worden, zoals bij bacon of pancetta; je kunt het zo eten of bereiden.

Vet
Rauwe ham is behoorlijk vet (30 gram bevat 5 gram vet), maar volgens marathonloper en restaurantondernemer Nate Appleman heeft het gebruik ervan een voordeel ten opzichte van gewone ham.
‘Omdat je er zulke dunne plakjes van snijdt, hoef je niet bang te zijn dat je te veel vet binnenkrijgt. Een kleine hoeveelheid geeft al een smaakexplosie.’

Speciaal voor hardlopers met een tekort aan tijd en een overvol schema hebben wij een ideaal gerecht geselecteerd, dat weinig tijd kost om te koken. Gebruik zo mogelijk verse doperwtjes.

Recept voor een snelle zomerpasta (6 porties)

  • 250 g pasta
  • 220 g doperwtjes
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • 50 g pecorino of Parmezaanse kaas
  • sap van ½ citroen
  • 120 g (8 plakjes) rauwe ham

Bereiding

  • Breng een grote pan met water en zout aan de kook.
  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Voeg twee minuten voordat de pasta gaar is de doperwtjes toe.
  • Giet de pasta met doperwtjes af.
  • Bewaar 60 ml van het kookvocht.
  • Zet apart.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op een middelhoog vuur.
  • Bak de knoflook ongeveer 2 minuten tot ze geurig en lichtgebruind is.
  • Voeg de pastamix toe, samen met het bewaarde kookvocht.
  • Mix gedurende 1 minuut.
  • Roer er vervolgens de peper, kaas en citroensap doorheen.
  • Serveer in diepe borden of kommen.
  • Leg de plakjes ham er bovenop, zodat het vlees verwarmd wordt.