Als Hélène ons iets te melden heeft kun je het hier vinden en meestal ook op het Web log.

Over drinken, schoenen, kleding en de training

Drinken
Ons lichaam bestaat grotendeels uit water. Water heeft belangrijke functies, zoals het transport van voeding- en afvalstoffen en het speelt een rol bij het regelen van de lichaamstemperatuur.
Bij inspanning stijgt de lichaamstemperatuur. Om de temperatuur niet te hoog op te laten lopen, gaat het lichaam transpireren om zodoende af te koelen. Hierdoor kan je veel lichaamsvocht verliezen.
Dit vocht moet aangevuld worden, voordat er een dorstgevoel optreedt. Gebeurt dit niet, dan treedt er vermoeidheid op en kun je maagdarmklachten krijgen door een verminderde doorbloeding van het maagdarmstelsel.
Het is dus verstandig om ook tijdens het lopen te drinken.

Koolhydraten en vetten zijn de belangrijkste energiebronnen om in beweging te kunnen blijven.
Koolhydraten die in vloeibare vorm ingenomen worden, worden het snelst opgenomen door het lichaam.

Energierijke sportdranken, frisdranken en vruchtensappen bevatten een hoge suikerconcentratie. Het bezwaar hiervan is dat ze lang in de maag blijven. Het lichaam neemt ze pas op als de suikerconcentratie gelijk is geworden aan die van het bloed. Dit houdt in dat de maaginhoud eerst verdund moet worden. Juist het hiervoor nodige vocht is onmisbaar bij transpiratie en in de bloedsomloop; bij sterke suikerconcentraties gaat het lichaam protesteren, wat zich vertaalt in maagklachten.

Geadviseerd wordt daarom te kiezen voor dorstlessende (isotone) sportdranken, met water verdunde vruchtensap, water of thee.
Een koel drankje wordt sneller opgenomen dan een warme drank.

Als je meedoet aan een wedstrijd is het prettig om te weten welke drankjes tijdens de wedstrijd worden verstrekt. Je kan dan van tevoren proberen hoe je lichaam er op reageert en/of je lichaam er alvast aan laten wennen.

Waarom trainen in een groep
De reden waarom je naar een training gaat is voor iedereen verschillend. De ontmoeting met anderen met dezelfde passie voor hardlopen en/of de gezelligheid zijn vaak doorslaggevend en als je daarbij dan ook nog wat leert is het helemaal compleet.

De reden kan zijn dat je gewoon 1x in de week een uur wilt bewegen en daar hardlopen voor hebt uitgekozen. Dan kom je wekelijks trainen en verbeter je, je conditie tot een bepaald niveau en werk je aan je lichaamshouding.

Tijdens de lessen wordt er zoveel mogelijk uit gelegd, waarom er bepaalde oefeningen gedaan worden en wat je er tijdens het lopen aan hebt.

We beginnen altijd met een warming-up, gevolgd door loopscholing, daarna de kern(training) en sluiten af met de cooling-down.

De training
Warming-up
Je ademhaling, je hartslag, je spieren en je lichaamstemperatuur worden voorbereid op de training.

Loopscholing
Oefeningen voor de zwaai- en steunfases als je loopt.
Door dat regelmatig te oefenen wordt de houding verbeterd, waardoor je minder kans hebt op het krijgen van blessures.
De techniek zal automatisch gebruikt gaan worden tijdens het hardlopen.
Het zijn ook oefeningen die je zelf, voordat je aan een duurloop begint, tijdens het inlopen kunt doen.

De kern (training)
De trainingen zijn voornamelijk gericht om je uithoudingsvermogen te verbeteren/behouden.

Verder wordt er geleerd dat er verschillende snelheden zijn in het lopen.
Door in je duurlooptraining altijd dezelfde snelheid aan te houden (meestal gericht op snelheid in samenspel met de stopwatch), krijg je weinig ontspanning en herstel, zodat de kans op blessures groter wordt. Verder verbeter je vanaf een bepaald punt niet meer en kun je zelfs, doordat je lichaam te moe wordt, achteruit gaan.
Door variatie aan te brengen in je duurlooptraining, heb je een grotere kans op prestatieverbetering.

Cooling-down
Na de training is het goed om nog even rustig uit te lopen, om de afvalstoffen die zich in je spieren hebben verzameld af te laten voeren.
Na het uitlopen wordt er gerekt en worden er een aantal losmakende oefeningen gedaan.

Herstel
Herstel is een erg belangrijk punt, want als je tussen de trainingen onvoldoende herstelt, dan zul je alleen maar achteruit gaan.
Dus een training is pas klaar als je voldoende hersteld bent.
Als je voelt dat je lichaam nog moe is of als je ziek geweest bent, dan heeft een zware training een negatief effect; juist rustig gelopen kilometers hebben een positief effect.
Ook het weer kan een grote invloed hebben op je trainingen, pas je training daarop aan.
Leer te luisteren naar je lichaam, als het lopen niet lekker gaat, is er misschien iets aan de hand en moet je stoppen of tussendoor meer wandelen. Gaat het wel lekker, dan kun je, natuurlijk binnen je grenzen, iets meer doen

Schoenen/kleding
Als je overgaat tot de aanschaf van schoenen en kleding, laat je dan goed adviseren. Vooral schoenen moeten goed zitten en dat heeft niets met de prijs te maken. De duurste schoenen zijn niet automatisch de beste. Ga ook niet voor een speciaal merk, omdat men zegt dat goed is, maar voel zelf wat het beste loopt.
Loop er eerst een stukje mee hard, desnoods ook nog een stuk op straat bij de winkel.
Kleding pas je aan aan de weersomstandigheden. Er is tegenwoordig genoeg keus in de sportwinkels aan hardloopkleding. Zorg ervoor dat je na de training iets droogs aan kan trekken (T-shirt of trainingsjack).

Hélène P.

Dodewaard – Als we de reclames moeten geloven worden wasmiddelen ‘steeds beter’. U kunt met steeds lagere temperaturen wassen, met minder energieverbruik. Het wasmiddel moet dan wél agressiever zijn, om de was net zo schoon te krijgen. Zijn die wasmiddelen nog wel geschikt voor uw kostbare functionele sportkleding?

Daar kunnen we duidelijk over zijn, het antwoord is NEE, gewone wasmiddelen kunnen uw functionele sportkleding ruïneren! Hardloopkleding moet ademen om transpiratievocht naar buiten af te voeren. Gewone (fijn)wasmiddelen verlagen het ademend vermogen, de kwaliteit van uw kostbare kleding holt achteruit. Maar er is een oplossing – tijd voor een PK ‘wasmiddelenupdate’.

Hebt u een bijzondere vraag over het reinigen van uw hardloopkleding?
Is uw jack niet meer waterafstotend of hebt u andere vragen?
Kom dan zaterdag 7 november naar PK en stel de vraag rechtstreeks
aan de Nederlandse vertegenwoordiger van Nikwax.

De cirkel van Sinner
Naast de totaalwasmiddelen kwamen er steeds meer ‘speciale’ wasmiddelen: voor de gekleurde was, voor de fijne was, voor synthetische was, voor wolwas, voor donkere was – de keuze is enorm. Elk wasmiddel heeft zijn eigen samenstelling en specifieke doelen. Bij het schoonmaken spelen vier factoren een rol:

  • Chemie (het wasmiddel)
  • Beweging (mechanische kracht)
  • Tijd (hoe lang wordt het gewassen)
  • Temperatuur (hoe warm wordt het gewassen)

Deze vier factoren hebben invloed op elkaar, het heet de ‘cirkel van Sinner’. Als één factor groter wordt, kunnen de andere factoren kleiner worden, maar als de factor ’temperatuur’ lager wordt, dan moet er iets anders groter worden. Meer beweging? Niet altijd goed voor delicaat wasgoed. Tijd? Nee, liever niet. Temperatuur omhoog dan maar? Nee, energiebesparing, de wasmiddelen industrie heeft in overleg met de overheid doelen gesteld, en die moeten gehaald worden! Vul zelf maar in wat er overblijft… De chemie krachtiger maken, een andere oplossing is er niet als we de cirkel volgen. Hoe werkt dat dan precies? Wat doet een fijnwasmiddel, wat doet een ‘dark’ wasmiddel, hoe halen ze de kleuren op?