Zit je uitgeput achter je bureau? Overkomt iedereen wel eens, maar wat als dit dagelijks gebeurt?

Lopers zijn goede slapers
Waarschijnlijk ben je zo moe, omdat je afgelopen nacht niet kon slapen. Je was zeker te uitgerust van het weekend. Toch?

Goede slapers
Lopers zijn echter over het algemeen goede slapers. Ze zijn in het weekend lekker moe na een behoorlijke duurloop of wedstrijd. Met de nadruk op lekker. Een must voor goed slapen is niet voor niets naast een gezonde geest ook een gezond lichaam.

Stress
Toch kun je als hardloper ook problemen hebben met slapen. Dit kan zijn doordat je gestrest bent, je last hebt van een depressie, teveel cafeïne in je lichaam hebt of omdat je een lichamelijk kwaal hebt. Heb je dit allemaal niet, dan moet je zoeken naar een andere oorzaak van de slechte slaap.

Adrenaline
Zo zou het kunnen zijn dat je te laat op de dag loopt, bijvoorbeeld na het avondeten. De regel is dan ook: loop niet later dan drie uur voordat je gewoonlijk naar bed gaat.
De reden hiervan is dat je lichaam adrenaline aanmaakt als je hardloopt. Dit stofje houdt je alert en dat is nou net iets wat je niet moet hebben als je lekker rustig wilt gaan slapen.

Anders plannen
Om ervoor te zorgen dat het niet je slaap verstoort, kun je beter je loopjes anders plannen. Je kunt eerder op de dag gaan en als dat niet mogelijk is, voer je training dan zo ontspannen mogelijk uit.

Overtraind
Ook zou het kunnen zijn dat je overtraind bent. Dit houdt in dat je in een te korte tijd de intensiteit van je training hebt opgevoerd. Aangeraden wordt om de omvang met niet meer dan tien procent per week te verhogen. Overtraining is een overprikkeling van je zenuwstelsel. Dat resulteert in een afname van zowel de hoeveelheid slaap als de kwaliteit daarvan.