Zo geef je je prestaties een natuurlijke boost
Sommige voedingsmiddelen helpen hardlopers extra vooruit. Powerfoods die gewoon in de supermarkt liggen.

Met deze voedingsmiddelen geef je je prestaties een natuurlijke boost.

Appels
Ze zitten vol cholesterolverlagende vezels. Bovendien ontdekten Japanse onderzoekers dat de in appels aanwezige antioxidanten bescherming bieden tegen spierblessures.

Doen: appelmoes is een snelle, gezonde snack voor na je training.

Pompoenpitten
30 gram van deze pitjes levert al voldoende koper, zink, ijzer en magnesium voor je dagelijkse energiehuishouding. En vergeet de rest van de pompoen niet: er zit aardig wat vitamine C in en liefst 380 milligram kalium per 100 gram.

Doen: Rooster verse pompoenpitten en mix ze door je muesli. Van pompoen maak je ook een heerlijk romige soep.

Spruitjes
Wintergroenten als bloemkool, broccoli en spruitjes bevatten veel glucosinolaten, die kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Spruitjes zijn echt de ware ‘gluco-kampioen’.

Doen: Stoom ze licht of snij ze in tweeën en roerbak ze in wat olijfolie.

Walnoten
Walnoten bevatten het meeste alfa-linoleenzuur (een omega-3-vetzuur) van alle soorten noten. Tijdens een studie waarbij walnoten en walnotenolie werden genuttigd, werd de bloedstroom kalmer en daalde de bloeddruk.

Doen: Gebruik walnotenolie in je saladedressing of mix wat walnoten samen met pompoenpitten door je muesli.

Venkel
Een doorsnee portie venkel levert zo’n 30 procent van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Tijdens een onderzoek bleek dat hardlopers die de inname van dit antioxidant hadden verhoogd, minder schade aan hun longweefsel hadden. De looptest vond plaats in ruimte, waarin de lucht met ozon was vervuild.

Doen: Snij ze in dunne plakjes en roerbak ze samen met wat groene snijbiet of verwerk ze rauw in een salade met spinazie en stukjes sharonfruit.