Dit gebeurt er als je een week geen vlees eet
Doe mee met de Nationale Week Zonder Vlees van 8 t/m 14 maart 2021.
Tijdens het ontbijt een omelet met ham, in de middag een broodje kipfilet en ’s avonds een AVG’tje. Voor veel hardlopers – en Nederlanders in het algemeen – is een dergelijk eetpatroon heel normaal. Helaas beseffen we ons eigenlijk niet goed welke impact het heeft op de wereld als we elke dag vlees eten. Wat gebeurt er als je 1 week per jaar geen vlees zou eten? Maakt dat verschil? In het kader van de Nationale Week Zonder Vlees van 8 t/m 14 maart 2021, zochten wij het voor je uit. En we vertellen je wat je kan eten als je geen vlees eet.
Met 1 week geen vlees eten bespaar je:
101 Liter water
Door een week te leven op vleesvervangers, meer groente en fruit bespaar je circa 101 liter water. Normaal gesproken wordt deze hoeveelheid water namelijk gebruikt voor veevoer, veehouderij en de productie van vlees.
79 Kilometer autorijden
Een week geen vlees eten bespaart een autorit van Amsterdam naar Rotterdam, ofwel 13.7 kg CO2eq en dus uitstoot aan broeikasgassen. Normaal gaat dit tijdens een week vlees eten dus naar de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van het vlees dat jij iedere dag eet.
770 Gram dierenvlees
Gemiddels eten we 110 gram vlees per dag. Eet je een week geen vlees, dan bespaar je daarmee 770 gram dierenvlees.
Met elke week 1 dag geen vlees eten bespaar je:
Wil je liever elke week iets minderen met vlees? Je maakt al een behoorlijk verschil als je het hele jaar door 1 dag per week geen vlees zou eten. Je bespaart dan:
6 kilo vlees
587 kilometer autorijden (verder dan van Amsterdam naar Parijs)
750 liter water
Genoeg eiwitten zonder vlees?
Hardlopers hebben eiwitten hard nodig voor herstel. Je kunt je daarom afvragen of je geen tekorten krijgt als je een week geen – of minder – vlees eet. Gelukkig kan dat volgens Voedingscentrum geen kwaad. In Nederland krijgen de meeste mensen meer dan genoeg eiwitten binnen. Zelfs meer dan nodig. En hoewel er veel eiwitten zitten in dierlijke producten, kun je die ook uit plantaardige producten halen zoals peulvruchten of noten in combinatie met granen.
Veganistisch eten als hardloper gezond?
Ga je beter hardlopen tijdens een week zonder vlees? Er zijn lopers (waaronder ultraloper Scott Jurek) die beweren dat je er inderdaad een betere loper van wordt met een veganistisch eetpatroon. En natuurlijk is een week misschien wat kort, maar als veganistisch eten voor jou betekent dat je meer groenten, fruit, peulvruchten, noten en meer vezelrijke granen gaat eten in plaats van (bewerkte) snacks, witte pasta en een overmaat aan (rood vlees), dan zal je inderdaad aanzienlijk meer vitaminen, mineralen en gezonde vetten binnenkrijgen. Grote kans dat je daarmee inderdaad beter herstelt en beter presteert. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat het combineren van vlees met plantaardige voeding beter is dan een veganistische leefstijl. Wel, geen of weinig vlees? De keuze is aan jou. Belangrijk is in ieder geval dat je de een voedingspatroon volgt dat rijk is aan vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten, gezonde vetten én complexe koolhydraten.
Maar…wat moet ik zonder vlees?
Geen vlees, maar wat dan wel? Natuurlijk kun je jouw groente en fruit inname flink vergroten, maar we snappen ook dat je dan misschien iets mist. Gelukkig bestaan er anno 2021 ontelbaar veel lekkere vleesvervangers. Sommige merken presteren het zelfs om vlees zo goed na te maken dat haast niet van echt te onderscheiden is. Heb je het al eens geprobeerd en vond je het niks? Geef het een nieuwe kans en geloof ons, er is een hoop veranderd in de laatste jaren. Neem bijvoorbeeld de nieuwe producten van Beyond Meat: De Beyond Mince. De producten hebben een vleesachtige smaak en textuur. En in tegenstelling tot veel andere plantaardige vleesopties bevat de Beyond Mince geen soja, gluten of GMO’s. En ideaal: ze hebben nu naast vegan burgers ook vegan gehakt, lekker voor in je pre-run bord spaghetti of na het hardlopen als gehaktbal bij de AVG’tje. Voelt het bijna alsof er niets is veranderd. Behalve iets goed voor de wereld.
Week Zonder Vlees loopt van 8 t/m 14 maart 2021