7 redenen waarom je moe wakker wordt
Dit is waarom jij niet fit en uitgerust je bed uit springt ’s ochtends.

Je denkt een goede nachtrust te hebben gehad, en toch word je moe wakker. Soms heb je het idee dat je aan een stuk door geslapen hebt, of herinner je je op een enkel toiletbezoek na niet dat je ‘s nachts wakker bent geweest. En toch slaap je het liefst nog een paar uur door wanneer de wekker gaat. Herkenbaar? Hier zijn 7 mogelijke redenen waarom je moe wakker wordt.

1. Droge keel? Dan snurk je misschien wel…
Ben je wakker geworden met een droge keel of hoofdpijn? Dat kan door de geluiden komen die je toch echt zelf hebt gemaakt – het zou kunnen dat je snurkt. Dit kan gebeuren doordat de doorgang van je neus smaller wordt of zelfs blokkeert, waardoor de lucht er niet meer door kan.

Gelukkig zijn veel oorzaken van snurken tijdelijk en zijn er voor sommige ook snelle oplossingen. Bij een verkoudheid bijvoorbeeld zorgt de ontsteking in je neus ervoor dat je een verminderde luchtstroom hebt, waardoor je kan gaan snurken. Een warme douche voordat je gaat slapen en hierbij de stoom van de douche goed inademen kan hier al verlichting geven, net zoals neusspray.

Andere oorzaken van snurken zijn overgewicht, hormonale schommelingen of alcohol. Bij deze laatste ontspannen je spieren waardoor ze de opening naar je neus niet goed open houden. Wanneer je erg veel last hebt van een droge keel in de ochtend kan het een goede test zijn om de alcohol even te laten staan.

2. Een nachtmerrie
Onze slaap bestaat uit drie fases – licht, diep en de droomfase – van in totaal ongeveer 90 minuten. Wanneer je veel stress ervaart kan de droomfase nogal intens zijn met nare dromen. ‘Je hersenen moeten ergens de tijd hebben om over dingen na te denken,’ zegt dokter Lindsay Browning, psychologe en slaapexpert. ‘Wanneer je je hersenen daar overdag geen tijd voor geeft, doen je hersenen dit voor je in de nacht.’ Een goed gesprek voeren om je dag te verwerken, helpt. Gelijk een goed moment om weer even bij te praten!

3. Slaapverlamming
Heb je weleens ervaren dat je niet meer kan praten of bewegen terwijl je wakker werd midden in de nacht? Dit heftige gevoel kan heel beangstigend zijn, en is het gevolg van slaapverlamming. Slaapverlamming komt veel voor, ongeveer 40 procent van ons ervaart het weleens. Vaak begint het in je tienerjaren, maar bij een depressie, angst, bipolaire stoornis of een posttraumatische stressstoornis (PTSS) en bij narcolepsie komt slaapverlamming vaker voor.

Gelukkig is er een aantal dingen die je kunt doen om dit tegen te gaan, waaronder zorgen voor genoeg slaap, stress verminderen en voldoende bewegen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je meer uit je nachtrust haalt, het is ook nog eens heel gezond! Ook het vermijden van grote maaltijden, koffie en alcohol vlak voor het slapen kunnen ervoor zorgen dat jij weer rustig kunt slapen. Werken deze methodes niet? Dan kan het verstandig zijn even langs de huisarts te gaan, hij of zij kan dan kijken of de slaapverlamming onderdeel is van een groter probleem waarbij medicijnen kunnen helpen.

4. Je had het te warm
Hoe fijn het soms ook is om lekker warm onder de dekens te kruipen als het buiten kouder wordt, niemand vindt het fijn om ‘s ochtends helemaal bezweet wakker te worden. ‘Wanneer we in slaap vallen daalt onze lichaamstemperatuur vanzelf met een graad of twee,’ legt dokter Browning uit. ‘Als het buiten te warm is, je lichaam zelf warmte blijft genereren of als je in een kamer bent waarbij de temperatuur net zo hoog is als jouw lichaamstemperatuur voor je gaat slapen, dan is het voor je lichaam moeilijker om de temperatuur te laten dalen.’

Het kan dus verstandig zijn dat extra fleecedekentje even in de kast te laten liggen. Andere oplossingen zijn om een ventilator in je kamer te zetten, of lichte dekens te gebruiken, zoals bijvoorbeeld dekens van katoen. Het vermijden van grote maaltijden vlak voor het slapen kan ook hier helpen bij het verminderen van nachtelijk zweten, zegt Browning. Dit geldt ook voor scherp eten, het effect hiervan kan namelijk tot in de nacht doorwerken.

5. Stuiptrekkingen
Val je bijna in slaap, schrik je weer helemaal op door een spontane schok in je been. Als dit jou ook weleens overkomt, ben je zeker niet de enige. Browning vertelt dat dit vaker gebeurd bij het in slaap vallen. ‘Je lichaam maakt hormonen aan die je compleet verlammen – anders zou je in je slaap je dromen kunnen gaan uitvoeren’.

Wanneer deze verlamming begint is je brein soms nog wel wakker. Je hersenen checken of je inderdaad in slaap bent gevallen door je kort weer wakker te maken. Dit resulteert in een stuiptrekking in je been, waardoor jij dan weer wakker wordt. Het is in ieder geval effectief, want je brein heeft nu een duidelijk antwoord. Helaas is er niet veel wat je hieraan kan doen, vertelt Browning. Het enige waardoor het minder kan worden is door je stresslevel wat omlaag te brengen.

6. Tandeknarsen
Ook hier speelt stress weer een grote rol, want stress kan ervoor zorgen dat onze schouders, nek-, en kaakspieren zich aanspannen. En juist deze spanningen kunnen ervoor zorgen dat je gaat tandenknarsen. Wanneer je wakker wordt met hoofdpijn en pijn in je kaak, is de kans groot dat dit bij jou het geval is. Browning: ‘Maar het kan ook zijn dat gewoon een trekje van je is, ook wanneer je niet gestresst bent.’

Vaak kom je er toevallig achter door een bezoekje aan de tandarts, want tandenknarsen kan schade toebrengen aan je tanden. Gelukkig is dit goed te behandelen. Browning raadt aan om snel actie te ondernemen. ‘Het verstoord niet alleen je slaap, maar je schuurt letterlijk je tanden weg.’ Zowel je tandarts als de apotheek verkopen bitjes die je ‘s nachts kan dragen, waarmee je tandenknarsen voorkomt.

7. Je slaapwandelt of praat in je slaap
Of je nu hele verhalen vertelt of een wandelingetje door je slaapkamer maakt, ‘deze dingen kunnen gebeuren wanneer je in je diepe slaap bent,’ vertelt Browning. Wanneer de slaapverlamming wegvalt, vervaagt de lijn tussen wakker zijn en slapen voor je lichaam. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor slaapwandelen en praten in je slaap. Zo kan het genetisch zijn, maar ook stress en slaapapneu (een stoornis waardoor je herhaaldelijk even stopt met ademhalen in je slaap) kunnen een rol spelen, net als te weinig slaap.

Om dit te verminderen raadt Browning ons aan om te kijken naar hoeveel slaap je krijgt – slaap je regelmatig voldoende, of heb je door stress eigenlijk net een slaaptekort? Praten in je slaap kan voor je omgeving erg grappig zijn (tenzij je uren door blijft praten), ook heel gevaarlijk zijn. Zorg er daarom voor dat je voor je gaat slapen al je ramen en deuren goed afsluit.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
7 redenen waarom je moe wakker wordt
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.