Hoeveel koffie per dag is nog gezond?

Er bestaat een maximaal aantal kopjes koffie per dag. Drink jij te veel koffie?

But first coffee. Voor ontelbaar veel mensen op deze aardkloot is koffie zo’n beetje een basisbehoefte om de dag energiek door te komen. Verschillende duursporters zweren bij een bakkie voorafgaand aan hun run. En voor anderen is een leven zonder het zwarte goud simpelweg een no-go. Maar hoe gezond is koffie? En hoeveel kopjes koffie mag je per dag maximaal drinken? Runner’s World zocht het voor je uit.

De bijwerkingen van koffie
Helaas. Zoals met veel goede dingen, is iets waar ’te’ voor staat, nooit goed. Te veel koffie is ongezond. Te veel cafeïne kan zorgen voor een hoge bloeddruk, vergroot het risico op hartziekten en kan bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn of kan een abnormale hartslag veroorzaken.

Hoeveel koffie is te veel?

Tot voor kort was het lastig te zeggen hoeveel koffie te veel was. Maar nieuw onderzoek komt nu met een maximaal aantal kopjes koffie per dag die nog veilig zijn als het aankomt op de risico’s op hartfalen. De onderzoekers ontdekten dat mensen die meer dan 6 kopjes koffie per dag dronken, ongeveer 22% meer risico liepen op hart- en vaatziekten dan mensen die 1 tot 2 kopjes per dag dronken. Waarbij de bovengrens voor het maximaal aantal koppen koffie per dag op 6 werd gesteld.

Meer koffie door snel metabolisme

Interessant genoeg lijkt het niet uit te maken of je genen bezit die koffie sneller verwerken als het gaat om een veilig aantal kopjes koffie per dag. Er werd wel eens gezegd dat mensen met een bepaald gen voor metabolisme, meer koffie kunnen drinken omdat zij de cafeïne sneller zouden afbreken. In dit onderzoek kwam dit dus niet naar voren en lopen ook die mensen met dat bijzondere gen net zoveel risico op hartkwalen als mensen zonder dat gen, aldus auteur Elina Hyppönen, Ph.D. , MPH, van het Australian Center for Precision Health.

Maximaal aantal koppen koffie per dag

Elina Hyppönen: ‘Om een ​​gezond hart en een gezonde bloeddruk te behouden zouden mensen maximaal zes kopjes koffie per dag mogen drinken. Als je naar onze onderzoeksresultaten kijken zie je dat er vanaf 6 kopjes koffie per dag een kantelpunt is in het risico op hart- en vaatziekten’.

Koffie is gezond

Maar er is hoop! Want matig koffie drinken lijkt ook gezondheidsvoordelen op te leveren. In het onderzoek kwam naar voren dat niet-koffie-drinkers maar liefst 11% meer risico hadden op hart- en vaatziekten dan de mensen die 1 tot 2 kopjes per dag dronken. Een opvallend resultaat dat wel in lijn is met een eerdere studie uit 2017, waarin werd vastgesteld dat een laag tot matig koffie-verbruik per dag in relatie stond met een lager risico op hartkwalen, terwijl diegenen die weer veel te veel drinken juist weer het grootste risico liepen op hart- en vaatziekten.

Hoe kunnen we verklaren dat koffie gezond is? De held in dit verhaal is het antioxidant in koffie: chlorogenic acid (hierna: Chlorogeenzuur) genaamd. Chlorogeenzuur kan de werking van bloedvaten verbeteren en beschermt je tegen verstopte aderen omdat het de opbouw van een vettig laagje tegen de wanden blokkeert. Maar zoals we al zeiden: te veel is weer niet goed. Te veel cafeïne kan niet alleen de kans op hoge bloeddruk verhogen, maar kan ook leiden tot verstijving van de aderen, beide niet gunstig als het op de gezondheid van het hart aankomt.

Conclusie: Hoeveel kopjes koffie mag je maximaal per dag drinken?

Koffie is als we dit onderzoek mogen geloven, niet geheel ongezond, tenzij je er meer dan 6 per dag drinkt. Dus. Om maar even in clichés te spreken: geniet van je kopje koffie, maar drink met mate.

Zoek hotels en meer ...

Hoeveel koffie per dag is nog gezond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.