Wandelen is gezond, maar waarom? Vier vragen en antwoorden over lopen
We zijn sinds de coronacrisis meer gaan wandelen. Gelukkig maar, want stappen zetten is hartstikke goed voor een mens. Maar waarom? En maakt het nog uit hoe snel en hoe lang je loopt?
Een stukje lopen is makkelijk, gratis, het kan overal en je wordt er lang niet zo moe van als hardlopen of gewichtheffen. En het zou nog gezond zijn ook. Maar waarom? Vier vragen en antwoorden over wandelen.
1. Wat maakt wandelen nou zo goed voor je?
In een Finse studie uit 2000 werden 55 gezonde mannen van middelbare leeftijd (48 – 64) aan het golfen gezet. Zonder golfkarretje, want het doel was om te kijken of al dat gewandel over de green een beetje goed voor ze was. In de zeven maanden voorafgaand aan de studie leidden de 55 mannen een inactief leven, net als de controlegroep. Ze kregen een grondige lichamelijke check, en het golfen kon beginnen. De controlegroep bleef inactief.
Na 20 weken lang twee tot drie keer per week te hebben gegolfd, werden de mannen onderzocht en vergeleken met de heren uit de controlegroep. De onderzoekers checkten onder meer hun bloeddruk, de hoeveelheid insuline in het bloed, hun conditie en de omvang van hun lichaam. Niet alleen was de conditie van de golfers erop vooruit gegaan, ze waren ook zo’n anderhalve kilo lichter geworden. Ze waren wat centimeters van hun middel kwijt, en ze hadden meer goed cholesterol in hun bloed.
In een studie aan de University of East Anglia (VK) werden 42 studies naar wandelen geanalyseerd, met in totaal 1843 proefpersonen. En ja hoor, daar kwamen vergelijkbare resultaten uit. Wandelen is goed voor je bloeddruk, je cholesterol, je gewicht én je conditie.
2. Is een half uur per dag wandelen genoeg?
Wie af wil vallen, moet een half uur per dag wandelen. Tenminste, dat wordt vaak gezegd. In de jaren negentig werd het idee dat wandelen wel eens heel gezond zou kunnen zijn populair in de Verenigde Staten. Er kwam een richtlijn van de CDC, het RIVM van de VS, om dagelijks minstens een half uur ‘gemiddeld intensief’ te bewegen. Dat zou flink wat gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, zoals we hierboven al beschreven.
Het idee is goed, maar het woordje ‘minstens’ bleef lang niet bij iedereen hangen, merkten onderzoekers van onder meer Harvard School of Public Health (VS) op. Het half uur werd door het grote publiek gezien als het einddoel, in plaats het begin. En dat ‘gemiddeld intensief’ kon alle vormen van wandelen betekenen. Ook het slenteren door de winkelstraat. Of het heen en weer lopen door je huis terwijl je je klaarmaakt voor je werk.
Maar zo werkt het niet, aldus de onderzoekers. Wil je echt merken dat een bevolking gezonder wordt (lees: minder hart- en vaatziekten en minder obesitas), moet iedereen 30 tot 60 minuten per dag flink doorstappen. Zo’n vijf tot zes kilometer per uur dus. Het is niet zo dat een middagje shoppen helemaal niets doet voor je gezondheid, maar je moet geen wonderen verwachten van geslenter.
3. Kun je beter wandelen of joggen?
Joggen of hardlopen wordt vaak gezien als hét middel om af te vallen en een gezonder leven te gaan leiden. Maar moet je echt joggen, of is stevig wandelen net zo goed voor je? Dat werd onderzocht in een studie aan de University of Calgary (Canada). De onderzoekers verdeelden 75 inactieve mannen over drie groepen. De eerste groep van 28 mannen moest vier keer per week een half uur joggen, de tweede groep van 28 mannen moest zes keer per week een half uur wandelen en de overige 19 mochten lekker op de bank blijven zitten.
Na zes maanden werden de mannen opnieuw onderzocht. De conditie van de joggers en de wandelaars was ongeveer even hard erop vooruitgegaan. Ook bleek zes maanden snelwandelen even effectief als zes maanden hardlopen als het gaat om vetverbranding. De onderzoekers hadden na afloop van de studie een lichte voorkeur voor wandelen, omdat dat minder blessures met zich meebrengt dan hardlopen.
4. Maakt het nog uit of je buiten of binnen loopt?
Dat gewandel kun je buiten doen, maar ook binnen op een loopband. Zit daar nog verschil in? Het voordeel van een loopband is natuurlijk wel dat je hem op een bepaalde stand kunt zetten. Dat garandeert dat je lekker doorstapt, en dat is weer heel gezond voor je. Maar je loopt wel een ander voordeel mis: het verlagen van stress. Daarvoor zul je toch echt naar buiten moeten, is de conclusie van een studie uit 2018 aan de Universitéit Lëtzebuerg (Luxemburg).
De onderzoekers deelden 67 gezonde studenten op in drie groepen. De eerste groep keek naar natuurscènes op televisie, de tweede groep mocht in de natuur wandelen, en de laatste groep liep binnen op een loopband. Het stressniveau van de groepen werd op vier momenten gemeten: twee keer in de examenperiode, en twee keer buiten de examenperiode (een keer voor, en een keer na de activiteit).
Het meten van hun stressniveau gebeurde onder meer met een enquête waarop ze moesten aangeven hoe ze zich voelden, een ECG nam hun hartritme onder de loep en de onderzoekers zochten naar het stresshormoon cortisol in hun speeksel. Resultaat? In de periode zonder examens maakte het niet zoveel uit wat de groep deed, en kwamen de stressniveaus aardig overeen. Maar in de stressvolle examenperiode zagen de onderzoekers een opvallend verschil. De hoeveelheid cortisol daalde bij de groep die in de natuur mocht het meest. Bij de groep die alleen naar de natuur mocht kijken op een televisiescherm, was het effect het kleinst.
Bron bericht : Runner's web | Runner's world Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine. |
---|