Waarom zwemmen de ideale crosstraining is voor hardlopers
Vooral voor hardlopers of wielrenners bent.
Of je nu een fanatieke hardloper, wielrenner, voetballer, CrossFitter of gym rat bent, in al deze gevallen is het goed om af en toe het roer om te gooien en je lichaam iets totaal anders te laten doen. Crosstraining noemen we dat, even een uitstapje maken naar een andere sport. Een uitstapje naar het zwembad, om specifiek te zijn. Zwemmen is namelijk de perfecte crosstraining, en wel hierom:
Zwemmen is een multifunctionele training
Net als bij hardlopen of wielrennen, is zwemmen cardiotraining: je jaagt je hartslag omhoog door langdurig dezelfde soort beweging te herhalen. Maar in tegenstelling tot de eerder genoemde sporten, gebruik je bij zwemmen bijna al je spiergroepen. Het is eigenlijk een combinatie van kracht- en cardio training.
Een meta-analyse van 29 verschillende onderzoeken dat werd uitgevoerd aan de University of Wolverhampton laat zien dat zwemmen je ‘cardiorespiratory fitness’ (lees: conditie) bevordert.
Zwemmen is minder belastend voor je lichaam
Zwemmen is de perfecte low-intensity training, want zelfs als je rustig zwemt, zet je veel spieren aan het werk. Daarnaast gebruikt je lichaam je corespieren om te kunnen drijven, en heeft zwemmen veel minder impact op je botten en pezen dan sporten die je op het land uitvoert.
Ook fijn: door te zwemmen kun je – in veel gevallen – blijven sporten wanneer je kampt met een blessure of als je zwanger bent. Vraag uiteraard eerst aan je fysiotherapeut of het oké is om te zwemmen met je blessure, hoe lang en hoe vaak.
Je herstelt beter
Doordat je een andere beweging maakt dan wat je normaal doet, krijgen de spieren en banden die normaal aan de bak moeten, nu even een break. Zo hebben hardlopers en wielrenners vaak gespannen heup flexoren door de houding die je aanneemt op een fiets of als je rent.
Als je zwemt strekken deze banden zich juist, schreven onze collega’s van Bicycling.nl. De full body beweging van het zwemmen ervoor zorgt dat je bloed goed circuleert en lactaat van je vorige training afvoert: je herstelt terwijl je zwemt. Een foamroller gebruiken kan ook helpen om triggerpoints (verhardingen in een spier) soepeler te maken.
Je bent vrij van prikkels
Misschien nog wel de fijnste reden van ze allemaal: je kunt niet op je telefoon kijken, ziet ‘m niet oplichten en voelt ‘m niet trillen. Geen berichten die binnenkomen of e-mails die je meteen wil lezen, je telefoon blijft lekker achter in je kluisje.
Terwijl jij je meters maakt, is water het enige wat je hoort en zijn de lijnen op de bodem het enige wat je ziet. De rest komt later wel weer. Als dat niet ontspannend is, weten wij het ook niet meer.
Bron bericht : Runner's web | Runner's world Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine. |
---|