Wat is het verschil tussen actieve rust en een rustdag?
Kun je beter naar buiten of is op de bank liggen ook voldoende om te herstellen?
Elke sporter neemt wel eens een rustdag. Een beginnende hardloper neemt vaak een dag rust na elke training, maar ook topatleten doen regelmatig een dag wat minder of zelfs helemaal niets. De één kiest ervoor om op een dag helemaal niks te doen, een ander doet een hersteltraining of actieve rust. Wat houdt dat in? En wat is er beter? Een rustdag of actieve rust?
Wat is een rustdag?
Een rustdag spreekt redelijk voor zich. Het is een dag die voornamelijk gericht is op rust. Zo krijgt je lichaam de kans om te herstellen van alle inspanningen die het levert tijdens trainingssessies. Je spieren herstellen en je energiereserves worden aangevuld zodat je er na je rustdag weer stevig tegenaan kunt zonder dat je het risico op blessures verhoogt.
Een rustdag hoeft niet per se te betekenen dat je de hele dag op de bank ligt of alleen maar met de benen omhoog zit, maar wel dat je geen fysieke inspanningen levert op zo’n dag. Daarin verschilt een rustdag van een actieve rustdag?
Wat is actieve rust?
Actieve rust, hersteltraining of gewoon loslopen. Het komt allemaal redelijk op hetzelfde neer. In plaats van dat je je benen helemaal stil houdt en je niks doet, kies je voor een lichte activiteit op een rustdag. Denk daarbij aan een wandeling, een rondje (heel) rustig joggen of een crosstraining als fietsen of zwemmen. Ook stretchen of yoga zou je kunnen zien als actieve rust.
Met actieve rust of actief herstel houd je het lichaam in beweging. Dat heeft als voordeel dat er meer bloed rondstroomt waardoor het herstelproces wordt bevorderd. Wel is het belangrijk dat je dan je inspanning heel laag intensief houdt in zone 1. Je wil namelijk alleen bewegen om het herstel te bevorderen en niet om er echt een training van te maken waar je opnieuw van moet herstellen. Doordat hardlopen van zichzelf heel intensief is, is het niet aan te raden om als beginnende hardloper te gaan hardlopen als hersteltraining. Een wandeling is dan waarschijnlijk een beter idee. Zo houd je de intensiteit zeker weten laag en pak je dus wel alle voordelen voor je herstel.
Kun je beter voor een rustdag of voor actieve rust gaan?
Dat ligt er maar net aan. Ben je te stijf om überhaupt fatsoenlijk uit bed te komen? Dan kun je beter op safe spelen en gewoon lekker niks doen. Valt de vermoeidheid wel mee? Dan kun je opzich wel wat doen. Ook met spierpijn kun je een kleine hersteltraining doen. Zo beweeg je de stijfheid uit je spieren en herstel je juist beter. Zolang je maar niet gaat forceren en er geen training van maakt.
Een rustdag is een dag waarop je je richt op herstel. Je doet dus geen training, maar geeft je lichaam de tijd om echt te herstellen. Dat kun je doen door lekker niks te doen, maar je zou ook voor actief herstel kunnen kiezen. Wat je kiest is redelijk om het even. Doe dus vooral waar jij je goed bij voelt. Blijf je liever thuis? Prima! Ga je liever wel wat doen? Ook goed! Zo lang je maar geen nieuwe vermoeidheid opbouwt. Dan is het namelijk geen rustdag meer.
Bron bericht : Runner's web | Runner's world Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine. |
---|