Is het verstandig om met spierpijn te gaan hardlopen?
Wanneer is de spierpijn teveel om nog door te kunnen lopen?
Waarschijnlijk krijgt elke hardloper wel eens te maken met spierpijn. Van zichzelf niks om je zorgen om te maken, het hoort nou eenmaal bij hard trainen. Maar betekent dat ook dat je de volgende dag meteen weer kunt hardlopen? Het weinig bevredigende antwoord daarop luidt: dat ligt er maar net aan. We leggen het uit.
Waarom krijg je spierpijn?
Om te kunnen begrijpen of je er goed aan doet om te gaan lopen met spierpijn, moet je eerst begrijpen waarom je spierpijn krijgt. Wanneer je loopt ben je voortdurend spieren aan het aanspannen en ontspannen. Je belast de spier zwaarder dan hij gewend is en zo maak je kleine beschadigingen in de spier. Die microscopisch kleine haarscheurtjes herstellen weer na de inspanning. Het lichaam is daarbij zo slim om de spier net wat sterker terug te bouwen dan hij voor de training was, zodat het een volgende inspanning beter aan zal kunnen. Zo worden je spieren dus sterker van training. Eigenlijk is trainen een herhaalde cyclus van je spieren een beetje beschadigen en weer sterker opbouwen.
Kun je hardlopen met spierpijn?
De spierpijn die je de ochtend na een zware training voelt is Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS). Je voelt de spieren pijn doen bij het bewegen, je kunt ze minder goed en ver bewegen en ook lijk je minder kracht in je spieren te hebben. Dat komt omdat je spieren druk bezig zijn met die haarscheurtjes herstellen. Of je kunt hardlopen met spierpijn, hangt maar net af van de mate van spierpijn. Met lichte spierpijn zou je wel kunnen hardlopen. Maak er dan alleen geen training van, maar richt je op actief herstel.
Wanneer kun je niet gaan hardlopen met spierpijn?
Hardlopen met spierpijn is nooit een goed idee wanneer je jezelf niet in staat acht om te gaan hardlopen. Denk aan situaties waarbij je je te vermoeid voelt om überhaupt de deur uit te gaan of gewoon niet fatsoenlijk kan bewegen. Je loopt dan waarschijnlijk meer kapot dan dat je ervan herstelt. Voor de lange termijn is het dan beter om gewoon rustig aan te doen en eventueel een beetje te stretchen of foamrollen. Ook wanneer je een scherpe pijn voelt of pijn op een hele specifieke, gekke plek, dan kun je beter even rust pakken om zeker te weten dat het niet om een blessure gaat. Wanneer je spierpijn niet komt door een training, maar je spierpijn door een virus hebt moet je al helemaal niet gaan trainen. Met griep kun je niet hardlopen en kan je lichaam zelfs serieuze schade oplopen. Met een hele lichte verkoudheid kun je nog wel hardlopen, maar wanneer je er spierpijn door hebt is het wel wat serieuzer en kun je beter thuis blijven.
Wanneer kun je wel hardlopen met spierpijn?
Wanneer je gewoon getraind hebt en daardoor wat stijfjes aanvoelt, kun je prima wat gaan doen. Sterker nog, doordat je via sport de bloedcirculatie stimuleert, herstel je juist sneller. Dan moet je er alleen wel voor zorgen dat je geen nieuwe vermoeidheid opbouwt waar je opnieuw van moet herstellen. Op die manier ben je namelijk niet klaar voor een volgende training en riskeer je overtraining en blessures die daarmee gepaard gaan.
Houd de intensiteit dus laag in zone 1 en wees niet bang om af en toe te wandelen tussendoor. Je kunt ook je rondje hardlopen vervangen door crosstraining zoals zwemmen of fietsen. Het voordeel van deze sporten is dat ze low-impact zijn. Je lichaam krijgt dus niet de klappen te verduren die het tijdens het lopen krijgt. Wel breng je lekker de bloedcirculatie op gang, wat ervoor zorgt dat je juist sneller herstelt. Een stukje zwemmen of losfietsen kan dus een prima hersteltraining zijn.
Wees niet bang voor een rustdag
Als hardloper wil je natuurlijk graag hardlopen. Toch kan dat niet altijd. Je lichaam heeft ook rust nodig om te herstellen. Spierpijn is één van die signalen dat je lichaam rust nodig heeft. Dat kun je niet zomaar negeren. Met actief herstel kun je het herstelproces bevorderen doordat je de doorbloeding stimuleert, maar zorg er dan wel voor dat het niet op een nieuwe training gaat lijken. Je prioriteit ligt bij spierherstel, een pittige training zou juist averechts kunnen werken. Wees dus niet bang om af en toe een dagje rust in je schema te plannen. Je conditie raak je immers echt niet binnen een dag kwijt.
Bron bericht : Runner's web | Runner's world Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine. |
---|