Ultraloopster Monica Dekker voltooide 346 kilometer lange Race Across Scotland
‘Het is geweldig om hardlopend een ander land dwars over te steken.’

Nadat ze in april al een nieuw record liep op het Pieterpad heeft de Bredase ultraloopster Monica Dekker weer van zich doen spreken. Ze voltooide in de afgelopen dagen de 346 kilometer lange ‘Race Across Scotland’ met ruim 7200 hoogtemeters in iets meer dan 86 uur. Deze beroemde Ultraloop waaraan maar 200 ultralopers mogen deelnemen loopt vanaf Portpatrick op de westkust via de Southern Upland Way over bergen, door valleien en bossen van de Southern Uplands naar het meest oostelijke plaatsje Cockburnpath aan de Noordzee.

Ik ben voor de langste afstand gegaan
‘Afgelopen jaar liep ik de King Alfreds Way, ook een ultraloop. De schoonheid van dat parcours viel echter tegen. 2 vriendinnen van mij hadden toen deze Race Across Scotland gelopen en die waren heel enthousiast. Toen de inschrijving openging heb ik me samen met mijn Duitse loopmaatje Claudia Hanisch opgegeven voor de langste afstand, 346 kilometer’, aldus Dekker. Zo begonnen Dekker en Hanisch afgelopen zaterdag om 7 uur Nederlandse tijd bij het 100 jaar oude Portpatrick Hotel aan de westkust aan hun avontuur.

Genieten en lol hebben was het plan
‘Ons plan was te genieten van de route en een beetje lol te hebben. Elke nacht wilden we bij een checkpoint maximaal 3 uur liggen en als mogelijk ook slapen, zo kun je de totaalafstand verdelen in etappes. Bijna alle lopers hadden een crew mee voor de verzorging, maar wij niet. Wij hadden zelf eten en drinken mee en deden ons tegoed aan de verzorging van de organisatie. Dag 1 was met 110 kilometer goed te doen, maar afgelopen zondag op dag twee was de weersvoorspelling wat je in het land van de doedelzak, de kastelen, de lochs en de kilts verwacht, regen en 16 graden. Het werd echter 25 a 30 graden en dat maakte de bijna 90 kilometer lange etappe heel zwaar. Daarna zakte de temperatuur weer en konden we weer goed meters maken in de afsluitende dagdelen.’

Om de 10 kilometer sokken wisselen
De ondergrond in Schotland was net als bij bijvoorbeeld de Hoge Venen in België vaak drassig. Om natte voeten en blaren te voorkomen spraken Monica en Claudia af om de 10 kilometer droge sokken en zooltjes in hun schoenen te doen. Omdat ze onderweg ook nog over 80 heuveltoppen met een maximum van 750 meter hoogte moesten was hierbij de afspraak, omhoog doorwandelen en naar beneden en over het vlakke terrein rennen.

Dekker: ‘De Race Across Scotland was geweldig en het parcours verrassend veelzijdig met prachtige vergezichten, groene bossen, stromende bergbeken en paarse heidevelden. Onderweg zochten we vergelijking met andere landen en zo kwamen we op stukken die op de Ardennen leken, maar in de Ardennen daal je minder af dan hier en zijn de beklimmingen hier in Schotland dus langer. Andere delen van de Southern Upland Way leken weer meer op Canada of Frankrijk. Allemaal pure ongerepte natuur. Sporadisch kwamen we ook pittoreske en dunbevolkte dorpjes tegen en ik vroeg me oprecht af hoe hikers deze Southern Upland Way doen, hoe komen ze in de stukken tussen de dorpjes bijvoorbeeld aan genoeg en schoon drinkwater. Het avontuur is ons goed bevallen. Het is geweldig om hardlopend een ander land dwars over te steken, dag twee met de warmte was wel het zwaarste.’

De Gin-Tonic stond klaar
Met een echt Schots ontbijt werd begonnen aan de laatste etappe. De crews die voor de andere deelnemers zorgden vroegen steeds wat ze voor de dames konden betekenen. ‘Doe maar een Gin-Tonic’ was steeds het antwoord. Die Gin-Tonic stond klaar met nog 25 kilometer te lopen en na 86 uur 28 minuten en 18 seconden bereikten Dekker en Hanisch gezamenlijk als 5e en 6e vrouw de eindstreep in het kleine plaatsje Cockburnpath aan de Noordzee, amper 7 uur achter de winnares Julie Bethune uit Groot-Brittannië.

NOOT : je kunt natuurlijk ook een goede rugzak vullen, tentje, kleren, voedsel er in en er een week of twee over doen. Ook leuk weet ik uit ervaring.
Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Ultraloopster Monica Dekker voltooide 346 kilometer lange Race Across Scotland
Getagd op:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.