Hoe beïnvloedt koffie jouw loopprestatie?
Nog even een bakkie doen voor je training? Dit doet het voor je prestatie.

Hoe beïnvloedt koffie jouw loopprestaties?
Koffie maakt je niet alleen alerter, zorgt voor extra focus en productiviteit, maar het geeft ook je training een flinke boost. Er zijn honderden onderzoeken die dit bevestigen: cafeïne voor een training, ongeacht de duur of intensiteit, zorgt ervoor dat je langer én sneller kunt lopen. Cafeïne onderdrukt namelijk het stofje adenosine in je hersenen, dat ervoor zorgt dat je moe wordt.

Daarnaast duwt cafeïne niet alleen de vermoeidheid naar achter, maar helpt je ook mentaal omdat het je minder gevoelig voor pijn kan maken. Heb je binnenkort een marathon op de planning staan, overweeg om in de tweede helft vooral gels met extra cafeïne te nemen – dat zou de pijn en vermoeidheid draaglijker moeten maken.

Wanneer drink je koffie voor beste resultaten?
Uit onderzoek blijkt dat je ongeveer een uurtje voor je training een kopje koffie moet drinken voor het beste effect. Volgens de American Heart Association komt dit vooral door het feit dat koffie de bloedsomloop met wel 30 procent kan verbeteren, waardoor er meer zuurstof in je spieren terechtkomt.

Je hoort vaak dat koffie een uitdrogend effect heeft, dat klopt niet. Inmiddels is door diverse onderzoeken aangetoond dat je door koffie wel eerder naar de wc moet omdat cafeïne de nieren stimuleert, maar je verliest niet meer vocht dan normaal. Echter heeft koffie voor veel mensen ook nog eens een stimulerend effect op de darmen. Het is natuurlijk prima als je 20 minuten na je ochtendbakkie thuis het kleine kamertje opzoekt, maar houd er rekening mee dat dit effect – zeker in combinatie met wedstrijdzenuwen – langer kan aanhouden. Dan heeft koffie ineens alles behalve een positief effect op je prestatie.

En hoeveel koffie moet je drinken?
Voor een optimaal effect op je prestatie kun je tussen de 3 en 6 milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht innemen. Voor iemand van 70 kilo komt dit neer op ongeveer twee sterke kopjes koffie.

Dit is ook wel afhankelijk van hoeveel koffie je gewend bent. Drink je amper of nooit koffie, dan zal één kopje al effect hebben. Voor regelmatige koffiedrinkers zal iets meer nodig zijn. Maar let op: hogere doses maken je niet sneller, maar zorgen wel voor mogelijke negatieve bijwerkingen, zoals duizeligheid, angst en hartkloppingen. Krijg je weleens last van hoofdpijn of migraine? Wees dan voorzichtig met hoeveel bakkies je doet op een dag, te veel koffie kan namelijk voor migraine zorgen.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Hoe beïnvloedt koffie jouw loopprestatie?
Getagd op:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.