12 oorzaken van kapotte, schrale en droge lippen – en déze tips kunnen helpen
Wanneer lippenbalsem niet meer helpt…

Het hebben van kapotte lippen is een gezondheidsprobleem die technisch gezien prima te overleven is, maar die je leven toch behoorlijk ellendig kan maken. Vooral als je lippen op het punt van bloeden staan. Daarnaast is het altijd goed om te checken of je droge lippen veroorzaakt worden door de winterdroogte of iets anders.

Waarom vervellen mijn lippen zo?
Grote kans dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Lippen zijn van nature droog. ‘Je lippen hebben geen olieklieren’, zegt dermatoloog Doris Day. Het kan dus heel moeilijk zijn voor je lippen om vocht vast te houden. Maar de afwezigheid van talgklieren betekent ook dat je lippen geen natuurlijke vochtinbrengende factoren produceren of elementen bevatten die de buitenste laag van je huid beschermd en gehydrateerd houdt. Je lichaam zijn wat gevoeliger dan de rest van je huid.

Als je nu merkt dat de huid van je lippen voortdurend loslaat of als de droogheid niet weggaat met bijvoorbeeld medicinale balsem, is het verstandig contact op te nemen met je dokter. Dat gezegd hebbende, zijn er nog een paar andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je lippen afbladderen. Laten we ze eens doornemen:

1. Je dieet bestaat uit veel zoute of gekruide voedingsmiddelen
Grote fan van snacks zoals pretzels of chips? Ze kunnen de reden zijn voor je schrale lippen. Zoute voedingsmiddelen, vooral die met veel zout aan de buitenkant, kunnen de huid aantasten, zegt dr. Day. ‘Zout houdt water vast, waardoor het het vocht van de lippen kan absorberen en je lippen uitdrogen’, legt ze uit. Een andere trigger? Pittige hapjes. Deze kunnen huidirritaties en vochtverlies veroorzaken.

Behandelen: Probeer zo min mogelijk zout voedsel te eten en laat je lippen genezen door een lippenbalsem te gebruiken.

2. Je hebt te veel aan je lippen gelikt
Dit is waarschijnlijk het ergste wat je kunt doen voor droge lippen, zegt dermatoloog Adam Friedman. ‘Speeksel bestaat uit enzymen die bedoeld zijn om vetten, eiwitten en koolhydraten af ​​​​te breken. En laten je lippen daar nu precies van gemaakt te zijn’, zegt hij.

Behandelen: Probeer je lippen zo min mogelijk te likken. Houd een vochtinbrengende crème bij de hand. Zodra je merkt dat je aan je lippen likt, smeer je wat van die crème op je lippen.

3. Ze zijn verbrand door de zon
Onthoud: je lippen missen al een extra beschermlaagje, dus als je in de zon bent zonder een SPF-lippenbalsem, is de kans groot dat de huid op je lippen zal vervellen. ‘De zon kookt het water uit je huid en dat kan het droger maken in gebieden die van nature al aan de drogere kant zijn’, zegt dr. Day. Bovendien kan de ontsteking door zonnebrand ervoor zorgen dat je lippen afbladderen als huidcellen zich proberen te herstellen.

Behandelen: vertrouw op de typische zonnebrandremedies voor kapotte lippen, zoals aloë vera en ontstekingsremmende producten.

4. Je bent uitgedroogd

Als je te weinig voedingsstoffen of vitaminen binnenkrijgt dan ontstaan er scheurtjes in de mondhoeken en de lippen worden droog. Technisch gezien kan dit op elk moment van het jaar gebeuren, maar het komt vaker voor in de winter, wanneer droge binnenlucht je huid (inclusief die op je lippen) van natuurlijk vocht kan ontdoen.

Behandelen: Drink meer water. Het liefst twee liter per dag, of zelfs meer.

5. Je wordt constant blootgesteld aan droge lucht

Of je nu het hele jaar door in een gebied woont met een lage luchtvochtigheid of gewoon gevoelig bent voor vochtdruppels die kunnen optreden met de veranderende seizoenen: droge lucht kan de reden zijn waarom je last hebt van kapotte lippen.

Behandelen: je kunt helaas niet zoveel doen aan de lucht om je heen. Wel bestaan er luchtbevochtigers die speciaal is ontworpen zijn om je omgeving van vocht te voorzien. Ook kun je bakjes water om de verwarming zetten.

6. Je medicatie droog je lippen uit
Bepaalde medicijnen kunnen gemakkelijk droge, schrale lippen veroorzaken. Vooral medicatie voor acne kan dit voorkomen. Dit is niet het enige medicijn dat met je lippen kan knoeien. Deze medicijnen kunnen ook de boosdoener zijn:

  • Chemotherapie medicijnen
  • Veelgebruikte huidverzorgingsingrediënten zoals benzoylperoxide, retinol of salicylzuur
  • Antidepressiva
  • Antihistaminica
  • Antibiotica

Behandelen: Praat eerst met je arts over de vraag of de medicijnen die je gebruikt droge lippen kunnen veroorzaken. Als dat het geval is en je niet snel kunt stoppen breng dan een ​​vochtinbrengende lippenbalsem aan om de bijwerkingen te bestrijden. Als je lippen steeds droger en pijnlijker worden, is het misschien de moeite waard om naar je huisarts te gaan om er zeker van te zijn dat je niet allergisch bent voor iets dat je gebruikt.

7. Je hebt een vitaminetekort

‘Verschillende vitamine B-tekorten kunnen leiden tot droge, gebarsten of rode lippen’, zegt dr. Friedman. Deze gaan meestal gepaard met een soortgelijk uitziende uitslag rond de mond. Verder wijst dr. Rodney erop dat de meeste gevallen te maken hebben met een B12-tekort. Deze vitamine helpt je lichaam bij celgroei, genezing en celvernieuwing. Een gebrek aan B12 veroorzaakt juist uitdroging en vertraagt ​​de genezing.

Behandelen: Door middel van een bloedtest kan je huisarts bepalen wat je exacte vitaminetekort is en eventueel supplementen voorschrijven.

8. Je hebt een allergische reactie
Een allergische reactie veroorzaakt niet alleen gebroken huid, maar ook roodheid en zwelling rond de lippen, zegt dr. Day. Een allergische reactie jeukt meestal ook en is juist minder schilferig. Zo’n allergische reactie kan worden veroorzaakt door ingrediënten in je make-up, huidverzorging of zelfs je tandpasta.

Behandelen: Maak een afspraak bij de huisarts. Vaak kan hij of zij je helpen met wat medicatie. Wel is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen, dus experimenteer een beetje om te kijken waar je precies allergisch voor bent.

9. Je hebt een huidaandoening
Lichen planus is een huidaandoening die meestal voorkomt in jeukende, paarse bultjes op je lichaam. ‘Maar je kan ook op de lippen last hebben van deze aandoening’, zegt dr. Friedman. En wanneer dat het geval is, zie je vooral paarse of bruinachtige gebarsten gebieden op je lippen.

Behandelen: Bij de huisarts krijg je een voorgeschreven ontstekingsremmende of plaatselijke steroïde om de pijn en jeuk te verminderen.

Poeh, dat zijn er veel! Dus… hoe kun je kapotte lippen het snelst genezen?

The key tot het bestrijden van afbladderende lippen is het herstellen van de barrière en het vasthouden van vocht. Voor een snelle oplossing raadt dr. Friedman aan om je lippen te bevochtigen met water (let op: géén speeksel!) en ze vervolgens te beschermen met een laag balsem of vochtinbrengende crème. Een aanrader zijn producten met paraffine. Verder kun je het beste op zoek naar een lippenbalsem met de volgende standaard ingrediënten:

  • Ceramiden
  • Ianoline
  • Shea boter
  • Vitamine E

Breng alleen lippenbalsem aan als het nodig is of wanneer je de drang voelt om je lippen te likken of te pellen. Verder raadt Friedman aan om voor het slapengaan een vochtinbrengende crème op je lippen aan te brengen. Veel mensen slapen met hun mond open, waardoor je lippen kunnen uitdrogen. ‘En we verliezen ook veel vocht als we slapen.’

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
12 oorzaken van kapotte, schrale en droge lippen
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.