De slechtste hardlooptips die we ooit gehoord hebben
Als het gaat om slecht loopadvies, dan spannen deze tips volgens hardloopcoach Laetitia de kroon.

Of je nu meer van de korte afstanden bent, of juist van de lange duurloop: hardlopen kan iedereen. Maar zo makkelijk als dat klinkt, is het niet. Er gaan honderden goedbedoelde tips het internet over, maar vaak zijn die ronduit verschrikkelijk. Zeker voor beginnende hardlopers kunnen al die tips duizelingwekkend zijn. Om jouw kostbare tijd te besparen, nemen we de de slechtste hardlooptips met je door. Als het gaat om slecht loopadvies, dan spannen deze tips de kroon.

De slechtste hardlooptips

Iedereen kan binnen 5 weken 5 kilometer hardlopen met dít schema

‘Dit is echt de worst tip ever’, benadrukt hardloopcoach Laetitia Ouillet van ikbeginvandaag.com. ‘Hierdoor gaan mensen haasten en luisteren ze niet meer naar hun lichaam.’ Bij de één duurt het gewoon langer om die 5 kilometer te halen dan de ander, daar zit geen tijd aan vastgebonden. Het is reclamepraat en de kans op blessures is veel groter als je haast hebt en maar door blijft gaan. ‘Het slechtste loopadvies is om met enorme tijdsdruk een bepaald doel te behalen. En vooral om te denken dat dit voor iedereen geldt.’

Een kleine sidenote van ons. De ene 5 kilometer is de andere 5 kilometer niet. Daarmee willen we zeggen; vraag je van jezelf een tijd die een topatleet loopt, dan ligt de lat een stuk hoger dan wanneer je traint naar 5 kilometer joggen, net boven wandeltempo. Veel mensen kunnen zonder te trainen namelijk al wel 5 kilometer wandelen. En dus wil het niet zeggen dat 5 kilometer hardlopen binnen 5 weken jou veel tijdsdruk geeft. Het ligt er maar net aan hoe hoog je de lat legt.

Pak alle voeding dat je wordt aangeboden tijdens een race
‘Bij marathonlopers is het hebben van darmklachten een van de belangrijkste redenen dat ze uit de race stappen’, legt Laetitia uit. Je denkt misschien dat je overal tegen kan en dus alles zomaar kan eten, maar met zo’n duurloop gebeurt er van alles in je lichaam. ‘Als je normaal gesproken altijd traint op zelfgemaakte dadelrepen, dan kun je tijdens de race ineens wél gevoelig zijn voor alle suikers en zuren in de voeding die je daar krijgt. Train as you race, zeg ik altijd. Dus ga trainen met precies dezelfde voeding die je tijdens je wedstrijd ter beschikking hebt.’ Mocht je geen zin hebben om zelf allerlei speciale repen mee te nemen, neem dan even contact op met de organisatie. Zij kunnen vertellen wat ze die dag voor voeding hebben en ga daar dan mee trainen.

Als je veel hardloopt, maakt het niet uit wat je eet
Zucht… was dit maar waar. Een paar kilometer hardlopen geeft je helaas geen vergunning om alles en nog wat te eten. ‘Dat is misschien wel de grootste teleurstelling van alle lopers’, lacht Laetitia. ‘Als ik zondag een duurloop heb gedaan, is maandag niets meer veilig in de kast. Ik heb dan zóveel zin om te snacken. Maar ook dan is het belangrijk om voedzaam te eten.’ Door het eten van rommel kan je lichaam niet goed te herstellen.

Train door de pijn heen, het zal je uiteindelijk sterker maken
Verzuring in je spieren ervaar je als pijn, maar die pijn kan geen kwaad. Als je daar doorheen traint, kun je jezelf wel degelijk sterker maken. ‘Maar dat geldt niet voor pijn in je knie, enkel of achillespees. Die pijn mag je niet negeren.’ Wanneer je een blessure hebt op steeds dezelfde plek terwijl je continu hetzelfde blijft doen, dan moet er toch wel een belletje gaan rinkelen. ‘Hoe vaak moet een ezel zich aan dezelfde steen stoten? Die pijn gaat je echt niet sterker maken. Je maakt het jezelf juist alleen maar moeilijker.’

Je moet afvallen om snel te zijn
‘Ik wil vooropstellen dat ik een absolute voorstander ben van body positivity. En iedereen kan hardlopen, maar laten we wel eerlijk zijn: als je overtollige kilo’s verliest, draag je die niet meer mee tijdens een race’, zegt de hardloopcoach. Maar dat wil niet zeggen dat dat de enige manier is om sneller te worden. Bovendien kan afvallen als dat niet nodig is ervoor zorgen dat je je juist zwak voelt.

Jezelf vergelijken met anderen zorgt dat je gemotiveerd blijft
‘Stop toch jezelf eindeloos te vergelijken. Dat is echt funest.’ Zelfs als iemand voor dezelfde race aan het trainen is, is het niet verstandig om dezelfde tempo’s aan te houden. Iemands bouw, benen en snelheid kunnen heel anders zijn dan die van jou. Je gaat jezelf alleen belasten door iemand anders zijn tempo aan te houden. ‘Vergelijk jouw prestaties daarom alleen maar met die van jezelf.’

Hardlopen is geen technische sport
Als je begint met zwemmen, dan krijg je een borstcrawlcursus. ‘Maar lopen kan iedereen’, wordt vaak gedacht. ‘Ze denken dat als ze hardloopschoenen aan hebben, ze gelijk kilometers kunnen hardlopen’, vertelt Laetitia. Voor hardlopen hoef je inderdaad geen genie te zijn, maar het is wel degelijk een technische sport. ‘Je kunt hardlopen zoveel beter en leuker maken door ook op de techniek te letten.’ Bovendien is de kans op blessures dan een stuk kleiner.

Nu je weet wat je níet moet doen, is het ook handig om te weten hoe je wél aan de slag moet gaan. Wij hebben tientallen artikelen met looptips voor je klaarstaan.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
De slechtste hardlooptips die we ooit gehoord hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.