Vleesvervangers of echt vlees: wat is gezonder?
Plantaardige alternatieven zijn niet alleen beter voor de wereld, maar ook voor jezelf – blijkt uit onderzoek.

We belandden in hittegolf na hittegolf, en dat zal alleen maar erger worden als we op huidige voet doorzetten. Zo suggereert onderzoek dat de gemiddelde temperatuur op aarde in 2100 zo’n 1,1-5,4°C warmer kan zijn dan nu het geval is, als gevolg van broeikasgassen die warmte vasthouden, veroorzaakt door menselijke activiteit. Oftewel, de aarde staat in brand en het wordt tijd om daar wat aan te doen. En het mooie is: actie ondernemen begint niet alleen bij jezelf, je hebt er zelf nog eens baat bij ook. Hoe? Vlees in de ban doen.

Vleesvervanger gezonder dan vlees?
Zo vallen de problemen met ons huidige voedingssysteem niet langer te ontkennen, grotendeels veroorzaakt door de consumptie van dierlijke producten. Dit heeft niet alleen gevolgen voor onze wereld, maar ook voor dierenwelzijn en onze eigen gezondheid. Alleen rondom vleesvervangers hangen nogal een zweem van onwaarheden, bijvoorbeeld dat ze ongezond zijn – aangewakkerd door de vlees- en zuivelindustrie. Zo claimde de NZO (Nederlandse Zuivel Organisatie, de lobbyorganisatie van de zuivelindustrie) tijdens de Nationale Week zonder vlees & zuivel dat er geen duurzaam en gezond plantaardig alternatief is voor de consumptie van zuivel.

Maar ten onrechte. Vleesvervangers zijn niet alleen beter voor de wereld, maar ook voor jezelf. Zo bevatten plantaardige producten meer voedingsstoffen dan dierlijke producten, blijkt uit een recente studie van de universiteit van Bath. In de studie werden 43 onderzoeken naar de gezondheid en ecologische duurzaamheid van plantaardige producten – de vleesvervangers – in vergelijking met dierlijke producten onder de loep genomen. De conclusie: plantaardige alternatieven voor dierlijke producten zijn gezonder en milieuvriendelijker dan dierlijke producten.

Toekomstmogelijkheden van vleesvervangers
En daar houdt de conclusie niet op. Zo hebben plantaardige alternatieven de potentie om nóg gezonder te worden. Evenals een verbetering in smaak, textuur, prijs en duurzaamheid. Vleesvervangers (of beter: vleesopvolgers) staan nog in de kinderschoenen en zullen onvermijdelijk steeds gezonder en duurzamer worden. Denk bijvoorbeeld aan micro-algen of eetbare schimmels die de aminozuren, vitamines en antioxidanten in de vervangers kunnen opkrikken. Kortom: vleesconsumptie in de ban, en maak de wereld én je eigen lichaam een gezondere plek.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Vleesvervangers of echt vlees: wat is gezonder?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.