Zo haal je meer uit je rustdag
De hele dag met chips en chocola op de bank? Dat raden we je helaas niet aan.

Je weet dat het verstandig is om af en toe een rustdag te plannen. Betekent dat een dag series kijken in bed met chips en chocola? Dat kan, maar raden we je niet aan. Op deze zes manieren haal je meer uit je rustdag.

1. Doe een training met minder impact
Lukt het je niet om een dag stil te zitten? Hardlopen zorgt voor een vrij grote schokbelasting. Sporten met een lagere impact, zoals fietsen en roeien, zijn een goed alternatief voor je rustdag. Of gebruik de crosstrainer. Zo train je wel je conditie, maar krijgen je gewrichten en pezen een stuk meer rust dan wanneer je was gaan lopen. Heb je een zwembad in de buurt, dan is zwemmen een van de beste opties. Zwemmen heeft deze voordelen voor hardlopers.

Je kunt ook eens gaan aquajoggen, dan maak je toch bewegingen die met hardlopen overeenkomen maar zonder de impact.

2. Probeer een balsport
Met een potje tennis, basket- of voetbal, zet je je spieren net even op een andere manier aan het werk dan bij hardlopen. Lopen is een lineaire, tamelijk eenzijdige beweging, je beweegt voortdurend voorwaarts. Door ook van links naar rechts en van voor naar achteren te bewegen, versterk je spieren die je met hardlopen een beetje links laat liggen.

3. Lig lekker op de bank
Een fout die hardlopers nog wel eens maken, is na hun lange, vermoeiende duurloop de rest van de dag helemaal niks meer doen. Lig je eenmaal gestrekt met een serie aan, dan is de kans groot dat je ook nog eens te veel eet en waarschijnlijk niet van gezonde producten. Met als resultaat een opgeblazen en lethargisch gevoel. Zo herstel je wel goed na een lange duurloop.

Een rustdag is niet hetzelfde als een dag vegeteren. Een beetje bewegen is altijd verstandiger. Er is niets mis met een paar uur ontspannen op de bank, maar doe het liever op de dag voor je lange duurloopdag.

4. Speel games
Onderzoeken wijzen uit dat computerspellen kunnen helpen om eventuele angst voordat je moet presteren de baas te blijven. Gamen kan er ook voor zorgen dat je minder hersteltijd nodig hebt na een stressvolle gebeurtenis. Onderzoekers weten niet precies hoe dit komt, maar ze vermoeden dat games een manier bieden om even te ontsnappen naar een alternatieve werkelijkheid. Dit zou je kalmeren en je stressniveau verlagen.

5. Doe een dutje
Tijdens je slaap krijgt je lichaam het leeuwendeel van de herstelwerkzaamheden gedaan. Goed slapen is niet alleen belangrijk voor je herstel, maar ook voor je humeur. En natuurlijk helpt het tegen vermoeidheid. Daarnaast is er onderzoek dat erop wijst dat er een verband is tussen slecht slapen en een afname van de botdichtheid, wat je risico op stressfracturen vergroot. Doe dus lekker een extra tukje op je rustdag.

6. Mediteer
Mediteren kan je prestaties verbeteren, pijn verminderen en je ademhaling verbeteren. Ga eens vijf minuten rustig op de vloer liggen en sluit je ogen. Richt je aandacht op je ademhaling. Adem vanuit je buik, niet vanuit je borst. Een handige manier om te zien of dit lukt is een boek op je buik leggen: beweegt het boek op en neer, dan ben je goed bezig. Er zijn allerlei meditatie-apps waarbij een stem je hierbij helpt. Niets voor jou? Een rustige wandeling in de natuur werkt ook heel meditatief.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Zo haal je meer uit je rustdag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.