Waarom een warming-up zo belangrijk is
Beter wel doen

Het is echt niet zo dat je coach alleen maar vervelend probeert te doen als diegene je voor de zoveelste keer op het hart drukt dat je je warming-up niet moet skippen. Hier lees je waarom.

Waar een warming-up goed voor is
Je innerlijke thermostaat aanzetten
‘Eigenlijk is dat wat een warming-up doet,’ zegt sportpsycholoog Tom Cowan. ‘Het verhoogt de temperatuur van de spieren die aan het werk moeten, waardoor je beter presteert op hoge intensiteit.’ Actief opwarmen door te bewegen helpt je spieren om daarna meer kracht te genereren en de glycogeenvoorraad beter aan te spreken. Passief opwarmen – een warmtekussen bijvoorbeeld – kan een beetje helpen, maar het biedt niet alle voordelen van actief opwarmen.

Tijd om te pompen
In rust ontvangen je spieren maar twintig procent van je totale doorbloeding, verreweg het grootste gedeelte vloeit naar je organen. Tijdens een zware training kan dit percentage oplopen naar tachtig procent, zegt Cowan. Ga je koud aan de slag, dan loopt je lichaam altijd een stap achter in het opschalen van metabolische en circulaire aanpassingen. ‘Onderzoek laat zien dat een actieve warming-up ervoor zorgt dat je lichaam minder hoeft te vertrouwen op anaerobe systemen,’ voegt hij toe. Dit betekent minder opbouw van lactaat, en dus minder vermoeiing.

Niet te hard voor je hart
Van 60 bpm naar 120 bpm gaan is een flinke sprong voor je hart,’ zegt Cowan. En dit geldt zeker in combinatie met een bloeddruk die stijgt als je traint. Warm je goed op, dan krijgt je hart het dus minder zwaar te verduren. Je training duurt misschien langer, maar ook je hart is een spier die beter presteert wanneer je ’m wat tijd geeft om op te warmen.

Gewrichtige zaken
Dynamische stretches kunnen het bewegingsbereik van je gewrichten verbeteren en je spieren klaarstomen. Bij plyometrische bewegingen zoals box jumps moeten je spieren veel energie leveren om op de box te komen, dus is het aan te raden om je lichaam van tevoren een kleine waarschuwing te geven. ‘Wetenschappelijk bewijs laat zien dat dynamisch stretchen het krachtvermogen van de spieren vergroot,’ zegt Cowan. En dynamisch betekent een inchworm, in plaats van een staande hamstringstretch. Bewaar die laatste voor je cooling-down.

Goed voor je geest
‘De warming-up is het moment dat je stopt met waar je mee bezig was en je geest klaarmaakt voor je training,’ zegt Cowan. Een goede warming-up heeft bovendien een positief effect op je zelfvertrouwen voor de training. ‘Het is ook hét moment om te oefenen met sportspecifieke bewegingen die je misschien niet helemaal onder de knie hebt,’ zegt Cowan. Probeer tien tot vijftien minuten dynamisch te stretchen voordat je echt aan het werk gaat. Succes!

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Waarom een warming-up zo belangrijk is
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.