Waarom slapen in totale duisternis heel goed is voor je gezondheid
Niet in completere duisternis slapen is slechter voor je gezondheid dan je waarschijnlijk denkt.
Of het nu van je smartphone is, een tv die ’s nachts aanstaat of lichtvervuiling in een grote stad: we leven in een overvloed aan kunstmatige lichtbronnen die 24 uur per dag beschikbaar zijn. En dat is slechter voor je gezondheid dan je waarschijnlijk denkt. Onderzoek van de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago suggereert dat er een verband is tussen de blootstelling aan licht tijdens je slaap en gezondheidsrisico’s. Als je slaapt terwijl het licht is, vergroot je kans op obesitas, diabetes en hypertensie (hoge bloeddruk) bij oudere volwassenen.
Meer kans op diabetes
Voor het onderzoek werden de deelnemers gedurende zeven dagen gemonitord. Wat blijkt? Iets minder dan de helft van hen sliep in een pikdonkere kamer. De rest sliep ’s nachts met nog wat licht aan. De onderzoekers ontdekten dat de kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk (hypertensie) door het slapen met licht met 74 procent was toegenomen, obesitas met 82 procent en diabetes met 100 (!) procent. Deelnemers werden ook getest op een verhoogd risico op hypercholesterolemie, maar er werd geen verschil waargenomen.
Maar het zijn niet alleen oudere mensen wiens gezondheid kan worden aangetast door niet in complete duisternis te slapen. Eén nacht van blootstelling aan zwak licht tijdens je slaap kan ook bij jonge, gezonde volwassenen de hartslag en bloedglucose verhogen. ‘Het lijkt erop dat zelfs een kleine hoeveelheid licht een merkbaar effect heeft op de reactie van ons lichaam’, vertelt dr. Minjee Kim, auteur van de studie, aan Medical News Today.
Waarom slapen met licht zo slecht is
Volgens de onderzoekers hebben deze gezondheidsrisico’s te maken met drie factoren:
Licht verstoort je biologische klok.
Het verhoogt je hartslag, ademhaling en bloeddruk tijdens je slaap
De pijnappelklier, een hormoonklier in je hersenen, produceert en scheidt melatonine af tijdens donkere perioden. Licht kan dus de aanmaak en bloedsomloop van het slaaphormoon melatonine verminderen. En dat terwijl lagere melatoninespiegels dus voor een verhoogd risico op diabetes en een verhoogd risico op hypertensie bij (jonge) vrouwen zorgt.
Tips om extra donker te slapen
Probeer ’s nachts dus licht zoveel mogelijk te vermijden. Dat hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Slaap altijd met de gordijnen, rolluiken of jaloezieën dicht. Gebruik geen elektronische apparaten in de buurt van de slaapkamer en blokkeer overig licht – als dit er is – met een slaapmasker.
Bron bericht : Runner's web | Runner's world Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine. |
---|