Dit is waarom vitamine E zo belangrijk is voor hardlopers
Van alle vitamines die er zijn, zijn sommigen extra belangrijk als je regelmatig sport.

Vitamine E is een antioxidant, oftewel een stof die je lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Deze schadelijke stoffen noemen we vrije radicalen en dit zijn agressieve stoffen die in het ergste geval schade aan de cellen en weefsels in je lichaam kunnen veroorzaken. Zo helpt vitamine E bijvoorbeeld om je cellen te beschermen tegen oxidatieve schade door uv-straling en luchtvervuiling. Niet onbelangrijk, dus. In dit artikel lees je waarom deze vitamine extra belangrijk is voor sporters.

Waar is vitamine E goed voor?
Als je sport, gebruikt je lichaam meerdere spieren tegelijkertijd. Daarom maakt je lichaam energie vrij uit glycogeen, wat ligt opgeslagen in je spieren en lever. Alles over je spieren optimaal aanvullen (koolhydraten stapelen), lees je hier. Sport je lang zonder dat je deze voorraden weer aanvult met voeding, of neem je niet voldoende rust na een training, dan kan er ook spierweefsel worden afgebroken.

Vitamine E is hard nodig om een goed herstel en spierbehoud mogelijk te maken. Vitamine E beschermt je cellen – met name die in je spieren en longen – en blijkt de gezondheid van je longen te verbeteren.

Waar zit veel vitamine E in?
Je hebt ongeveer 15 mg vitamine E nodig om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te voldoen. Zonnebloempitten, amandelen, hazelnoten, pijnboompitten, zalm, avocado zijn een belangrijke bron van vitamine E. Je kunt ook aan de aanbevolen hoeveelheid vitamine E komen door voedingssupplementen te gebruiken. Laat je hier goed over adviseren en ga niet zelf experimenteren met supplementen. Net als bij de meeste andere vitamines, hoef je bij een gevarieerd voedingspatroon niet bang te zijn voor een vitamine E tekort.

Wat zijn de symptomen van vitamine E tekort?
Vitamine E-tekorten komen in Nederland voor zover bekend niet voor. Alleen bij zeer ernstige stoornissen in de opname van voedingsstoffen kan een vitamine E-tekort ontstaan. Een ernstig vitamine E-tekort kan leiden tot bloedarmoede, neurologische symptomen en spierzwakte. Lees hier hoe je je ijzeropname verbetert.

Een te hoge vitamine E-inname komt alleen voor als je langere tijd hooggedoseerde supplementen gebruikt. Je kunt via de voeding niet te veel vitamine E binnenkrijgen. Er zijn weinig bijverschijnselen van een overmaat aan vitamine E.

In welke groenten zit vitamine E?
In sommige groenten, zoals spinazie (10% van de dagelijkse inname per 100g),broccoli (8% van de dagelijkse inname per 100g), pompoen (7% van de dagelijkse inname per 100g). Maar om echte klappers te maken met de inname van vitamine E moet je het zoeken in al eerder genoemde zaden, zoalszonnebloempitten (178% van de dagelijkse inname per 100g), amandelen(128% van de dagelijkse inname per 100g), hazelnoten (22% van de dagelijkse inname per 100g). Of in oliën, zoals olijfolie (68% van de dagelijkse inname per 100g) of tarwekiemolie (21 gram vitamine E per 15 ml olie).

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Dit is waarom vitamine E zo belangrijk is voor hardlopers
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.