Op adem komen? In deze houding herstel je het snelst
Spoiler: rechtop staan met je handen op je hoofd werkt niet.

Het werd vroeger bij de gymles al geroepen: ‘Buiten adem? Rechtop staan en handen achter je hoofd, niet op je knieën leunen.’ Je handen achter je hoofd zou je borst en luchtwegen openen, waardoor jij sneller weer op adem bent. Toch blijken al die gymleraren het fout te hebben: uit een wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dit helemaal niet de beste houding is om snel op adem te komen!

In deze houding kom je het snelste weer op adem
Tegenwoordig heb je – als het goed is – geen gymlessen meer, maar raak jij buitenadem tijdens een looptraining in het bos, op de baan of op het asfalt. Hoe kom je na een snel tempoloopje zo snel mogelijk weer op adem zodat jij weer aan je volgende set kunt beginnen? Uit een studie, gepubliceerd in het Translational Journal van het American College of Sports Medicine, blijkt dat je het snelst herstelt als je je handen op je knieën laat rusten. Twintig proefpersonen moesten vier keer vier minuten sprinten op een loopband. Tussen deze sessies mochten ze drie minuten rusten: of met hun handen achter het hoofd, of met hun handen op de knieën. Zo ontdekten de onderzoekers dat de proefpersonen in de hand-op-knie-positie veel sneller een lagere hartslag hadden dan de proefpersonen met hun handen achter het hoofd.

Inspanningsfysioloog Rondel King legt aan onze collega’s van Runner’s World US uit hoe dit zit. ‘Als je je handen op of achter je hoofd legt, is de achterkant van je lichaam recht, oftewel in extensie. Hierdoor komen je longen in een opgeblazen toestand.’ Je kunt dit vergelijken met een ballon opblazen waar al genoeg lucht in zit – dit gaat moeilijk. Het gevolg hiervan is dat je ademhaling minder efficiënt is, waardoor je minder snel herstelt.

Wat gebeurt er als je je handen op je knieën legt?
King vertelt dat je middenrif beter kunt functioneren als je je handen op je knieën legt, omdat je lichaam een betere houding heeft. ‘De spieren rondom je borst zijn in deze houding meer ontspannen, waardoor je makkelijker kunt ademen.’ Daarnaast is je middenrifspier verbonden met je zenuwstelsel. Als je buiten adem bent, kan je lichaam een vecht- of vluchtreactie aannemen. Als je je handen op je knieën legt, heb je een ontspannen houding. Hierdoor kan je lichaam de vecht- of vluchtreactie loslaten en zal je ademhaling vertragen.

Dus de eerstvolgende keer dat de seriepauze net iets te korts is: snel die handen op je knieën.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Op adem komen? In deze houding herstel je het snelst
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.