9 redenen waarom je midden in de nacht moet opstaan om te plassen
Wij leggen uit of het normaal is dat je ’s nachts naar de wc moet, of dat je je zorgen moet maken.

De eerste vraag die een arts je zal stellen als je klaagt dat je middenin de nacht moet plassen is: ‘Werd je wakker van de behoefte om te plassen, of werd je wakker en merkte je dat je moest plassen? Dat is een belangrijk verschil,’ zegt Randy Wexler, universitair hoofddocent huisartsgeneeskunde.Wexler legt uit dat wanneer je slaapt, de verhoogde bloedstroom naar de nieren de urineproductie kan versnellen, dus als je om een andere reden wakker wordt (je partner snurkt, je hebt slapeloosheid, er is lawaai), is het normaal om de drang te voelen om te plassen.

Wakker worden door aandrang om te plassen
Maar als het tegenovergestelde gebeurt en het je drang is om te plassen die je wakker maakt, is dat anders. Hij en andere deskundigen leggen uit wat de meest voorkomende oorzaken zijn van ’s nachts wakker moeten worden om te plassen en wat er aan te doen is.

1. Je drinkt te veel water voordat je gaat slapen
Ja, heel voor de hand liggend. Wexler legt uit dat sommige mensen zich niet realiseren hoeveel water ze drinken voordat ze naar bed gaan en hoe dat vocht hun slaap kan verstoren. ‘Ik zeg tegen patiënten dat ze twee uur voor het slapengaan moeten stoppen met water drinken en voordat ze naar bed gaan naar de wc moeten gaan.’ Als je na deze instructie nog steeds wakker wordt van de aandrang om te plassen, is het tijd om naar de dokter te gaan.

2. Je drinkt laat op de dag alcohol of cafeïne
Zowel alcohol als cafeïne kunnen de urineproductie verhogen. Als je het type bent dat na het eten graag een kopje koffie drinkt of als je alcohol drinkt voordat je naar bed gaat, vraag je om problemen. Wexler beveelt aan om alle cafeïne, inclusief thee, vanaf 18.00 uur te laten staan en om alcohol ten minste drie uur voor het slapengaan niet meer te drinken. Dat kan soms lastig zijn, vooral in het weekend. Als je dit probeert en het probleem blijft aanhouden, raadpleeg dan je huisarts.

3. Je hebt weinig hormonen
‘Als je ouder wordt, treedt een natuurlijk verlies van het antidiuretisch hormoon op’, zegt Tobias Köhler, hoofd urologie van het Memorial Hospital in Illinois. Dit hormoon helpt de nieren het vochtgehalte onder controle te houden. Hoe minder hormoon je hebt, hoe meer je urineert. Köhler zegt dat dit natuurlijke hormoonverlies gewoonlijk rond de leeftijd van 40 jaar begint, maar vaak pas veel later wordt opgemerkt, als je in de zestig of zeventig bent. ‘Er zijn enkele farmacologische therapieën, maar veel mensen gaan er gewoon mee om’, legt hij uit. Lees hier hoe hormonen invloed hebben op je spiermassa.

4. Je hebt een infectie
Als je een vrouw bent en de bovenstaande opties hebt uitgesloten, is de meest waarschijnlijke boosdoener een urineweginfectie. ‘Plassen kan gepaard gaan met een branderig gevoel, nadruppelen of ongemak’, legt Wexler uit. Deze symptomen kunnen de hele dag aanhouden. En hoewel het bij mannen veel minder vaak voorkomt, kan deze infectie er ook toe leiden dat je de hele tijd moeten plassen, zelfs ’s nachts. Waarom je beter niet staand kunt plassen, lees je hier.

5. Je benen zijn opgezwollen
Als je opgezwollen voeten of benen hebt, een aandoening die oedeem wordt genoemd, kan het vasthouden van vocht in het onderlichaam ertoe leiden dat je veel moet plassen als je gaat liggen. ‘Al dat vocht in je benen moet ergens heen, en dat verhoogt de urineproductie’, legt Köhler uit. De oplossing: leg je benen een paar uur voor het slapengaan omhoog. Dat zal het vocht in de onderste helft naar boven helpen stromen, zodat je kunt plassen voordat je naar bed gaat, legt hij uit.

6. Je lijdt aan diabetes of pre-diabetes
Als je diabetes of pre-diabetes heeft, kan je lichaam de urineproductie verhogen om het teveel aan suiker in je bloed kwijt te raken. Dat zou verklaren waarom je ’s nachts opstaat om te plassen. Net als bij een urineweginfectie zal regelmatig plassen als gevolg van diabetes of pre-diabetes de hele dag aanhouden. Vooral als je voortdurend dorst hebt, zelfs als je veel water drinkt, is dat een teken dat bloedsuikerproblemen de boosdoener zijn.

7. Je hebt een SOA
‘Sommige SOA’s kunnen ervoor zorgen dat je vaak moet plassen, zoals gonorroe en chlamydia’, zegt Wexler. Een branderig gevoel bij het plassen is ook een teken dat het om een soa zou kunnen gaan, hoewel een infectie bij volwassenen van middelbare of oudere leeftijd veel waarschijnlijker is, voegt hij eraan toe. Voor alles over SOA’s kun je terecht bij onze collega’s van Women’s Health.

8. Je baarmoeder of eierstokken zijn vergroot
Een groot aantal aandoeningen, waaronder baarmoederpoliepen, cysten in de eierstokken of baarmoeder- en eierstokkanker, kan een vergroting van deze organen veroorzaken. Als ze te groot zijn, kunnen ze op je blaas drukken en je het gevoel geven dat je de hele tijd moet plassen. ‘Daar kom je alleen achter door naar een dokter te gaan’, legt Wexler uit.

9. Een blaasverzakking
De spieren, aanhechtingen en het bindweefsel die de bekkenbodem van de vrouw vormen, ondersteunen ook de blaas en andere organen. Als gevolg van ouderdom of, wat vaker voorkomt, een vaginale bevalling, kan de bekkenbodem verzwakken en kan de blaas van een vrouw in een zodanige positie komen te liggen dat deze onder druk komt te staan, aldus Wexler. Als dat gebeurt, kan het voelen alsof je de hele tijd moet plassen. Ga naar de huisarts als je dit vermoedt.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
9 redenen waarom je midden in de nacht moet opstaan om te plassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.