Hoe moet je blaren behandelen en hoe kun je ze voorkomen?
Blaren zijn vervelend en pijnlijk, maar gelukkig ook vrij makkelijk op te lossen. Maar wanneer moet je een blaar nou wel of niet doorprikken en hoe snel verdwijnt een blaar?

Blaren worden veroorzaakt door wrijving, meestal doordat je schoenen of sokken langs je huid schuren. Alles wat wrijving vergroot, kan een blaar doen ontstaan. Dus ook een sneller tempo, schoenen met slechte pasvorm en voetafwijkingen, zoals eeltknobbels, hielspoor en hamertenen. Gelukkig is het niet zo moeilijk om blaren te behandelen. Hoe kom je zo snel mogelijk van blaren af? Met deze tips loop je snel weer pijnvrij.

Hoe ontstaat een blaar?
Het is handig om te weten hoe een blaar ontstaat, zodat je ook weet hoe je deze pijnlijke blessure kunt voorkomen. Warmte en vochtigheid versterken de wrijving op je huid, omdat je voeten opzetten. Dat verklaart waarom veel lopers blaren krijgen tijdens wedstrijden, met name tijdens marathons.

Je zweet meer, loopt sneller en langer, stapt in plassen bij de drankposten en giet -als het warm is- water over je hoofd. Het lichaam reageert op de wrijving door vocht te produceren. Het vocht hoopt zich op onder dat deel van de huid waar de wrijving plaatsvindt. Dat veroorzaakt druk, pijn en een blaar onder je voet of tussen je tenen. En wanneer de wrijving ook kleine bloedvaten kapotmaakt, ontstaat een bloedblaar.

Wat te doen tegen blaren?
Blaren brengen geen gezondheidsrisico’s met zich mee, maar moeten wel voorzichtig behandeld worden. Een blaar kan namelijk geïnfecteerd raken en gaan ontsteken, bijvoorbeeld wanneer deze met een ‘vieze’ naald wordt doorgeprikt. Dan is er plotseling wel sprake van een serieus probleem en is de genezingstijd van een blaar een stuk langer.

Grote blaren behandelen
Is het slim om blaren door te prikken? Als je een grote blaar hebt wel. Prik deze door en laat hem leeglopen. Was eerst je handen en steriliseer de naald met alcohol. Houd de naald nooit in een vlam. Daardoor komen er koolstofdeeltjes in de wond en deze kunnen voor nog meer irritatie zorgen.

Na het doorprikken van de blaar druk je voorzichtig het vocht uit het gaatje. Bedek de blaar vervolgens met een goed afsluitend verband, zodat bacteriën niet de kans krijgen binnen te dringen. Het verband kun je af en toe verwijderen om de voet te weken in de soda. Breng daarna een nieuw verband aan. Het is aan te raden het verband te dragen totdat de huid zich weer herstelt. Op die manier kun je ook goed doorlopen met blaren en hoef je je training niet stil te leggen.

Kleine blaren behandelen
Als je een kleine blaar hebt, laat deze dan intact. De huid fungeert als beschermlaag over een steriele omgeving. Als er weinig vocht in de blaar zit en je probeert deze toch door te prikken, kan de blaar gaan bloeden. Daarmee veroorzaak je andere problemen.

Laat kleine bloedblaren daarom met rust, anders loop je het risico bacteriën in het bloed te krijgen. Om kleine blaren te verzorgen, kan je een rondje van schuimrubber of vilt gebruiken. In het midden hiervan knip je een gat ter grootte van de blaar. Bedek het geheel met een verbandgaasje. De blaar zal indrogen en vanzelf genezen. Hoe lang duurt het voordat een blaar geneest? Wanneer je een (kleine) blaar met rust laat, geneest hij vanzelf binnen een dag of zeven.

Zo voorkom je blaren
Ook al zijn blaren vrij makkelijk te behandelen, het liefst voorkom je de pijn en het ongemak natuurlijk. Om blaren te voorkomen, moet je je voeten goed verzorgen. Net als een bezwete huid is ook een te droge huid gevoelig voor wrijving. Gebruik daarom dagelijks een vochtinbrengende crème of lotion om de vochtigheid van de huid op peil te houden.

Kies de juiste sokken
Synthetische sokken zorgen voor de transport van het vocht, weg van de huid. Katoen mag dan lichter zijn, maar het houdt vocht vast. Sokken met verstevigde hielen en tenen helpen ook de wrijving reduceren. Dit zijn fijne teensokken om blaren te voorkomen.

Loop met een gladde huid
Smeer je voeten van tevoren in met vaseline of een ander smeermiddel. Of gebruik tape dat ook blijft zitten als het nat is. Beide methoden vormen een beschermende laag tussen je huid en je sok.

Draag twee paar sokken om blaren te voorkomen
Hierdoor ontstaat de wrijving tussen de sokken en niet tussen de sok en je huid. Als je hardloopschoenen daardoor te krap worden, neem dan een half maatje groter; zolang je voet maar niet gaat slippen in de schoen, waardoor blaren weer een kans krijgen.

Let op de pasvorm van je schoenen
Ook de pasvorm van je loopschoenen is belangrijk om blaren te voorkomen. Schoenen die te krap zitten, veroorzaken blaren onder de tenen en bij de rand van je nagels. De ruimte tussen je langste teen en het einde van de schoen moet ongeveer een halve centimeter zijn. En je sokken moeten probleemloos passen, zonder een verfrommeld teveel aan stof bij de tenen en/of de hielen.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Hoe moet je blaren behandelen en hoe kun je ze voorkomen?
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: