Bewezen: zelfs als je nu stopt met sporten, pluk je over 10 jaar nog de vruchten van de keren dat je wél ging
Dit onderzoek legt uit hoe dat kan.

Dat jezelf regelmatig in het zweet werken een waslijst aan gezondheidsvoordelen met zich meebrengt heb je waarschijnlijk al honderd keer gelezen, maar nu is er ook goed nieuws voor het geval je, om welke reden dan ook, stopt met sporten. Onderzoekers van de Amerikaanse Duke University lieten namelijk een groep deelnemers 8 maanden lang tenminste 3 keer per week trainen, waarna ze allemaal 10 jaar niet meer aan sport deden. Tien jaar later werden ze opnieuw onderzocht op het gebied van VO2 max (de maximale hoeveelheid zuurstof die je lichaam per minuut kan opnemen), bloeddruk, insulinegevoeligheid en tailleomtrek. De resultaten laten zien dat als je 10 jaar geleden aan sport deed, je nog steeds beter scoort op deze waarden dan wanneer je helemaal nooit hebt gesport.

Effecten op de lange termijn
De studie, die onlangs werd gepubliceerd op wetenschapsplatform Frontiers in Physiology, richtte zich op honderden (waarvan er 104 na 10 jaar nog steeds meewerkten) mannen en vrouwen tussen de 40 en 60 jaar oud die niet aan sport deden. Zij werden ingedeeld in 3 groepen: een groep die startte met wandelen, een groep die ging hardlopen en de controlegroep. De controlegroep sportte zolang het onderzoek liep niet, en de meeste deelnemers uit deze groep bleken na 10 jaar een grotere tailleomtrek te hebben dan de sporters. De sportersgroep had ook een grotere VO2 max (en dus een betere conditie) dan de vrijwilligers uit de controlegroep.

Net als de controlegroep waren de wandelaars na 10 jaar ongeveer 10 procent van hun VO2 max verloren (naarmate je ouders word, verlies je gemiddeld 1 procent per jaar), terwijl de hardlopers er minder snel op achteruit waren gegaan: gemiddeld 5 procent. Ook de wandelaars kwamen goed uit het onderzoek: waarden die iets zeggen over hun metabolisme, bloeddruk en insulinegevoeligheid waren beter dan toen de studie van start ging. Hardlopen is dus, zelfs als je ermee bent gestopt, op de lange termijn goed voor je conditie, maar ook wandelen is al een stuk gezonder voor je dan op de bank blijven zitten.

Je lichaam ‘onthoudt’ je activiteiten
Dat je lichaam na al die tijd nog steeds de voordelen van sport laat zien, komt doordat je lichaam als het ware een soort reserve opbouwt, vertelde dr. Kraus, (één van de onderzoekers) aan de New York Times. Hij noemt dat er ook een aantal respondenten waren die zo genoten van het sporten dat ze – tegen de afspraak in, but we feel you – hun hardloopschoenen niet in de kast konden laten staan gedurende die 10 jaar. Deze personen trainden gemiddeld 4 keer per week en waren, ondanks dat ze een stukje ouder zijn geworden, nog fitter dan aan de start van het onderzoek. Way to go!

Over het algemeen wijst de studie volgens dr. Kraus erop dat sporten een krachtige factor is als het aankomt op je gezondheid, waarvan sommige processen een heel langdurig effect kunnen hebben. Hoe hard je sport speelt daarbij een grote rol: om je conditie te behouden zul je toch wat intervalletjes moeten meepakken, maar voor een goed metabolisme is regelmatig een lange wandeling maken al voldoende. Sport heeft waarschijnlijk ook invloed op processen in onze genen en cellen die in je voordeel werken, maar volgens dr. Kraus is er meer onderzoek nodig om vast te stellen hoe dat precies werkt. In the meantime: duurloopje, anyone?

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Bewezen: zelfs als je nu stopt met sporten, pluk je over 10 jaar nog de vruchten van de keren dat je wél ging
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.