De Dutch Mountain Trail: beklim zeven Zuid-Limburgse toppen
Ruim 100 kilometer genieten van Nederlandse bergen doe je hier.

Denk jij dat je naar verre oorden moet afreizen voor heuvelachtige trails? Dan ken je de Dutch Mountain Trail nog niet. Op deze tocht van ruim honderd kilometer beklim je zeven Zuid-Limburgse toppen.

Is dit een nieuwe wedstrijd op de trailrunkalender? Nee, deze trail kun je gewoon zelfstandig gaan lopen. De Dutch Mountain Trail is bedacht door de organisatie achter het het Dutch Mountain Film Festival, een filmfestival in Heerlen waar bergsport centraal staat.

Ter gelegenheid van de tiende editie hebben ze in 2020 deze trail uitgezet om te laten zien dat je als wandelaar of trailrunner ook dichtbij huis op avontuur kunt gaan. Je krijgt het gevoel dat je in de bergen bent, maar hoeft daarvoor niet eerst in een vliegtuig te stappen.

Alsof je in het buitenland bent
De Dutch Mountain Trail is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Je start namelijk op station Eygelshoven in Kerkrade en finisht op station Maastricht. Onderweg leg je bijna 2000 hoogtemeters af, voornamelijk op onverhard terrein, onder andere op de Wilhelminaberg (bekend als een van de hoogste trappen van Nederland). Je beklimt zeven toppen én de Vaalserberg.

Volgens de bedenkers is het de zwaarste wandeling van Nederland, maar het uitzicht maakt alles goed. Je ziet telkens een ander dal, beekjes, rotswanden, bossen en glooiende weilanden. Alsof je in het buitenland bent. Stiekem is dat ook zo, soms ga je ongemerkt de grens over.

Zo snel of rustig als jij wilt
De route is in het bijbehorende boekje onderverdeeld in vier etappes. Deze zijn in principe bedoeld voor wandelaars die elke dag ruim 20 kilometer willen lopen. Vanwege het klimmen en dalen is dat al een pittige uitdaging, alleen geschikt voor geoefende wandelaars.

Je kunt de route ook hardlopend voltooien. Sommige trailrunners doen dat helemaal zelfvoorzienend op één dag, zoals Wouter de Vries, die maar een uur of tien nodig had. Anderen trekken er een weekend of drie dagen voor uit.

De Dutch Mountain Trail leent zich gelukkig ook goed voor een rustigere aanpak. Zo kun je een stuk kiezen wat je mooi lijkt en een andere keer terugkomen voor een volgend gedeelte. Of deel de afstand op in kortere etappes en maak er een heuse trailvakantie van. Het is wel handig om van tevoren te bekijken waar je kunt overnachten en eten. Voor een camping of B&B zul je vaak een stuk extra moeten lopen vanaf de trail. Vanwege de populariteit van de Dutch Mountain Trail kunnen accommodaties bovendien al volgeboekt zijn.

Route vinden
De route van de Dutch Mountain Trail is her en der gemarkeerd met blauw-witte wegwijzers, maar het zijn er onvoldoende om op te kunnen navigeren. Hier kun je de routegids kopen of de GPX-bestanden downloaden. Op die pagina worden ook eventuele wijzigingen gemeld. Er is daarnaast een Facebookgroep waar tips en ervaringen worden uitgewisseld.

Tips voor als je de Dutch Mountain Trail gaat trailrunnen

  • Zet de route op je sporthorloge met behulp van de GPX-bestanden.
  • Neem genoeg snacks en water mee in zo’n handige hardlooprugzak.
  • Overweeg stokken, zeker bij regenachtige omstandigheden. Bij de glibberige afdalingen zul je er blij mee zijn.
  • Zoek en boek je overnachtingsplekken van tevoren als je er een meerdaagse tocht van maakt.
  • Vergeet niet om je heen te kijken en te genieten!
Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
De Dutch Mountain Trail: beklim zeven Zuid-Limburgse toppen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.