Waarom het goed is om kersensap te drinken na een training
Wielrenner Jonas Vingegaard dronk na afloop van een etappe een grote hoeveelheid kersensap, maar hebben hardlopers ook baat bij dit hersteldrankje?

Een bijzonder fenomeen tijdens de Tour de France: Jonas Vingegaard komt na een bloedstollende tijdrit over de finish en klokt gelijk een halve liter kersensap naar binnen. Gewoon lekker verfrissend, zou je denken. Maar nee, kersensap heeft daadwerkelijk veel voordelen, óók voor jou als hardloper.

Wat zijn de voordelen van kersensap voor hardlopers?
Van het nitraatrijke bietensap kennen we de werking en effecten inmiddels. Maar kersensap lijkt de nieuwe ster aan het firmament. Deze toverdrank wordt veelvuldig door wielrenner Jonas Vingegaard gedronken na de etappe, helemaal op momenten dat het loodzwaar is geweest. Maar waarom eigenlijk? En nog belangrijker: is het ook goed voor hardlopers?

In kersen (sap) zit de stof anthocyanine in ruime mate. Overigens is dit ook te vinden in blauwe bessen en bijvoorbeeld rode kool. Feitelijk zorgt deze anthocyanine voor vier belangrijke dingen:

  • Anthocyanine heeft een ontstekingsremmende werking doordat het de werking remt van sommige pro-inflammatoire eiwitten, cytokinen genaamd. Niet ongunstig als je net een lange duurloop of pittige intervaltraining achter de rug hebt.
  • Het remt verzuring, ofwel oxidatieve stress, en helpt bij het herstellen van de ontstane onbalans tussen vrije radicalen en antioxidanten.
  • Het zorgt voor een toename van de mitchondriën (energiecentrales in de spiercellen) waardoor verzuring later optreedt en de Vo2-max verbetert.
  • Volgens onderzoek kan de stof spierschade en fysieke pijn na inspanning verminderen.

Kortom, het perfect hersteldrankje voor iedere sporter. De kans is groot dat binnenkort kersensap in de supermarkt uitverkocht is. Maar let op: de hoogste concentratie anthosyanine vind je in zure kersen zoals de Morel-kers. En laat die nou net niet zitten in de pakken mierzoete kersensap uit het supermarktschap.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Waarom het goed is om kersensap te drinken na een training

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: