Griepje te pakken? Waarom hardlopen met koorts een heel slecht idee is
Gun jezelf en je hardloopschoenen extra rust als je ziek bent.

Waarom hardlopen gevaarlijk kan zijn als je koorts hebt
De griep heeft je goed te pakken. Je hebt koorts, flinke spierpijn zonder te trainen en voelt je absoluut niet lekker. Je lichaam is druk bezig met het bestrijden van het virus, dat kost veel energie. Door op zo’n moment te sporten, verbruik je juist de energie die je lichaam zo hard nodig heeft om te herstellen. Ook gaan de levels van het stresshormoon cortisol omhoog, en die wil je laag houden als je ziek bent. Te veel cortisol heeft namelijk negatieve gevolgen voor je immuunsysteem.

Daarnaast verhoog je je lichaamstemperatuur met hardlopen, wat gevaarlijk kan zijn als je al koorts hebt: je loopt risico op oververhitting, wat levensbedreigend kan zijn. Ook uitdroging ligt op de loer, wat je herstelproces vertraagt. Meer dan genoeg redenen om jezelf én je hardloopschoenen wat extra rust te gunnen.

Het virus ‘eruit zweten’ werkt niet
Als je te snel weer te veel vraagt van je lichaam, kan dit zorgen voor een terugval: je voelt je beter na de griep en denkt goed te herstellen, maar hebt ineens toch weer een nieuwe infectie te pakken, meestal in de bijholten, keel of middenoor. Voordat je het weet zit je een maand of langer thuis met een lang aanhoudende ontsteking van de luchtwegen.

Ben je nog niet overtuigd en wil je het liefst zo snel mogelijk weer trainen? Doe het niet: in ernstige gevallen kan de virusinfectie ook in je hart terecht komen, met een gevaarlijke ontsteking van je hartspier als gevolg. Dat je een virus ‘eruit kunt zweten’ door te sporten is dus een fabeltje. Wat je wel kunt doen om een verstandige inschatting te maken, lees je hieronder.

Zo bepaal je of je wel of niet kunt hardlopen bij ziekte
Luister naar je lichaam: maak een topsport van het lezen van de signalen van je lichaam. Je lijf communiceert de hele dag door met jou, je hoeft alleen maar te luisteren. Als je dit regelmatig doet, kun je makkelijker inschatten wat je aan kunt. Voel je je zwak of duizelig? Dan kun je beter rust nemen. Ben je een beetje moe maar heb je verder geen symptomen (meer)? Dan kun je overwegen om te gaan hardlopen, op een rustig tempo. Stop direct met sporten als je je niet goed voelt.

Controleer je lichaamstemperatuur: als je lichaamstemperatuur boven de 38 graden Celsius is, is het advies om niet te sporten. Wacht tot je koorts vanzelf is gezakt (niet door eventuele pijnstillers) voordat je weer gaat lopen.

Let op je ademhaling en hartslag: Als je kortademig bent of je hartslag in rust hoger ligt dan normaal (>10 slagen per minuut hoger), zie dat als teken dat je lijf hard bezig is met opruimen en baat heeft bij extra rust.

Doe de ‘nek check’
Zijn je klachten beperkt tot boven de nek, zoals hoofdpijn, een loopneus of niezen? Dan kun je in de meeste gevallen prima een rondje gaan hardlopen. Bij een verkoudheid kan hardlopen juist helpen omdat de adrenaline ervoor zorgt dat de opstoppingen in je neus of hoofdholtes verminderen. Wel geldt ook hier de regel: luister goed naar je lichaam en doe het rustiger aan dan normaal.

Heb je echter klachten onder je nek, zoals koorts met spierpijn, infecties aan de luchtwegen of hoesten, dan is het noodzakelijk om je lichaam rust te gunnen.

Kies de weg die zorgt voor het snelste herstel
Als je veel of vaak loopt, dan kan het best een uitdaging zijn om de hardloopschoenen een tijdje aan de kant te zetten. Probeer daarom het grotere doel in gedachten te houden: zo snel mogelijk herstellen en je weer écht goed voelen. En als dat betekent dat je nog een aantal dagen extra rust moet pakken tot je helemaal uitgeziekt bent, dan doe dat vooral. Je conditie gaat echt niet zo snel achteruit en je lichaam zal dankbaar zijn voor de rust – en je binnenkort belonen met extra endorfine als je eindelijk weer loopt.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Griepje te pakken? Waarom hardlopen met koorts een heel slecht idee is
Getagd op:     

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.