Zware benen? Met deze tips ga je toch lekker lopen
Doe dit als je benen aanvoelen alsof er lood in zit.


Wat kun je doen tegen zware benen?
Heb je ook wel eens zo’n training waarbij het lijkt alsof je door een moeras ploegt? Al probeer je nog zo hard om je tempo op te voeren, het voelt alsof er lood in je benen zit. Zo’n sloom gevoel en zware benen zijn behoorlijk frustrerend. Je kunt er last van krijgen als je je wekelijkse kilometeromvang aan het opschroeven bent. Ook een zware krachttraining een paar dagen eerder, slapeloze nachten en stress kunnen de boosdoener zijn. En soms gebeurt het gewoon, dan heb je gewoon je dag niet. De volgende tips helpen tegen zware benen.

1.Begin met een goede warming-up
Het is altijd verstandig om een effectieve warming-up te doen voordat je gaat hardlopen. Maar zeker als je lichaam pijnlijk of zwaar aanvoelt, zorgt een warming-up ervoor dat je bloed lekker gaat stromen en je spieren soepeler worden. Je schudt je lichaam en geest wakker en bereidt ze voor op de training.

Begin met 5-10 minuten stevig doorwandelen of rustig joggen om je spieren wakker te maken. Doe vervolgens wat dynamische rekoefeningen. Maak lunges, zwaai met je benen, doe een paar squats.

2.Volg je gevoel
Je hoort het zo vaak: ‘Luister naar je lichaam!’. Doe je het ook echt? Of laat je je liever de wet voorschrijven door je sporthorloge? Soms is het nuttigste en meest logische wat je moet doen simpelweg vertragen. Zware benen kunnen een teken zijn dat je jezelf te veel druk oplegt en te snel loopt. Langzamer lopen voorkomt dat je nog vermoeider raakt en vermindert je risico op blessures. Kalmpjes aan dus.

3.Verkort je passen
Voel je dat de zware benen ineens komen opzetten? Kun je niet meer versnellen? Probeer dan kortere passen te maken. Zet kleinere stapjes, zodat je je benen sneller kunt bewegen. Hierdoor versnel je niet, het betekent alleen dat er minder tijd tussen je passen gaat zitten. Dit zorgt voor een betere looptechniek en efficiëntie. Lees hier meer over waarom je niet te grote passen zou moeten maken.

4.Drink voldoende
Van uitdroging gaan je benen er zeker niet op vooruit. Zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt voor en tijdens het hardlopen, zeker in de warme maanden. Dit zijn de gevolgen van te weinig water drinken.

5.Concentreer je op je ademhaling
Ben je moe, dan ben je snel geneigd om oppervlakkig te gaan ademen. Concentreer je op je ademhaling om dit te voorkomen. Met deze tips haal je beter adem. Haal diep en volledig adem, zodat je spieren de zuurstof krijgen waar ze zo naar verlangen. Dit komt je prestatievermogen ten goede.

6.Neem pauze
Onderschat nooit het nut van een rustdag. Dat betekent niet dat je op de bank moet blijven zitten. In plaats van hardlopen met die vervelende zware benen kun je beter op de fiets stappen. Of ga een keer wandelen of zwemmen.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Zware benen? Met deze tips ga je toch lekker lopen
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: