Wat is een crossloop en is het iets voor jou?
Kom je mee dansen door de blubber?

In België en Groot-Brittannië krijgen lopers het met de paplepel ingegoten: veldlopen, ofwel crossen; dansen in de blubber. In Nederland is het minder populair, hoewel trailrunning momenteel wel sterk in opkomt is. Wat is een crossloop eigenlijk en wat maakt het zo leuk? Wij leggen het je uit!

Wat is een crossloop?
Crosslopen of veldlopen is een discipline binnen de atletiek. Een veldloop is een hardloopwedstrijd over onverhard terrein, meestal tussen de 3 en 12 kilometer lang en vindt meestal plaats in de herfst of winter. Zoals het woord veldlopen al doet vermoeden, vind het vaak gewoon in een veld plaats of in een bos. De Engelse term cross country running vat de discipline wellicht beter samen en daarom spreken we tegenwoordig ook wel over een crossloop, we gebruiken deze termen dan ook door elkaar.

Wat is het verschil tussen een trailrun en een crossloop?
Het verschil tussen een trail en een cross zit hem vooral in de afstand. Een trail is meestal een lang parcours met vaak ook flinke hoogteverschillen, terwijl een cross meestal een kortere wedstrijd is van niet veel langer dan 10 kilometer die vaak ook nog eens over meerdere ronden van 1 tot 3 kilometer gaat. Een crossloop gaat dan ook meer om snelheid op onverhard terrein, terwijl een trailrun vaak technisch uitdagender is.

Voor wie is een crossloop?
Crosslopen zijn geschikt voor allerlei lopers. Vaak heb je een korte cross (zo’n 3 kilometer) en een lange cross (om en nabij de 10 kilometer), daardoor kan vrijwel iedereen meedoen, van een recreant op oude hockeyschoenen tot absolute toppers op de middellange en lange afstand. Bekende atleten die ook in het veld hebben gelopen zijn bijvoorbeeld Khalid Choukoud, Sifan Hassan, Abdi Nageeye, Diane van Es, Niels Laros en Maureen Koster. Veldlopen is voor iedereen leuk en verfrissend. Wij geven je alvast 5 redenen om het zelf ook te proberen!

5 redenen om een keer een veldloop te proberen

1.Veldlopen zijn er overal en voor iedereen

Wanneer je even goed zoekt, kom je er al snel achter dat er overal laagdrempelige crossloopjes worden georganiseerd. Deelname staat meestal open voor iedereen en vaak doen er ook allerlei recreanten mee, van jong tot oud. Over het niveau hoef je je dus niet al te veel zorgen te maken. Daarbij loop je meestal meerdere rondjes over een relatief kort parcours waardoor de inspanning goed te overzien is.

2. Minder kans op shin splits en stressfracturen

Hardlopen is een blessuregevoelige sport. Vooral stressfracturen door overbelasting komt vaak voor. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat we voornamelijk op harde ondergrond lopen waardoor er veel impact is op botten en pezen, wat kans geeft op stressfracturen. Een veldloop heeft door het zachte terrein veel minder impact, waardoor de kans op overbelasting kleiner is. Wel is het even oppassen voor blessures als een verzwikte enkel bij het neerzetten van je voet. Blijf dus vooral goed opletten bij het neerzetten van je voet.

3. Je spreekt net wat andere spieren aan

Bij lopen over onverhard terrein hoort een net wat andere techniek. Vaak kun je je minder goed afzetten omdat de grond wat zachter is en bovendien ben je voortdurend je balans aan het corrigeren op de oneffen ondergrond. Zo worden je enkels, kuiten, bovenbenen, heupen en buikspieren sterker van een cross. Zo heb je na een winter lang crossen waarschijnlijk een krachtigere afzet in je benen en bovendien heb je een betere balans.

4. Je wordt er een betere loper van

Je spreekt dus al andere spieren aan, waardoor je een sterkere loper wordt, maar daarnaast zijn er nog meer voordelen. Zo werk je aan een goede techniek met een lichte looppas tijdens de cross. Met zware passen kom je er op een zwaar parcours al snel achter dat je makkelijk wegzakt en zo oefen je op een lichte en soepele tred die je ook gemakkelijk op asfalt kunt houden. Bovendien heb je op een crossloop weinig aan je GPS en tempo waardoor je leert om je inspanning op gevoel te doseren.

5. Crossen is genieten in de natuur

Misschien nog wel de belangrijkste reden om eens een veldloop te proberen is dat het gewoon hartstikke leuk is. Hoogstwaarschijnlijk kom je een keer op andere plekken dan bij je gebruikelijke rondje. Een crossloop is lekker buiten zijn, banjeren door de blubber en genieten van de natuur. Het enige nadeel is dat je vrijwel zeker vies gaat worden en dat je trailschoenen of spikes na afloop wel een wasbeurtje kunnen gebruiken. Gelukkig maakt een lekkere warme chocomel met een paar andere lopers na afloop een hoop goed.

Waar vind ik een veldloop bij mij in de buurt?
Crossloopjes zijn meestal een stuk kleinschaliger dan de meeste wegwedstrijden en daarom nemen wij ze meestal niet op in onze wedstrijdkalenders. Meestal kun je op de site van je lokale atletiekvereniging wel vinden wanneer de crosslopen bij jou in de buurt plaatsvinden. Bijkomend voordeel: vaak maakt deze deel uit van een lokaal crosscircuit en zo kun je meteen een planning maken voor de hele winter!

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Wat is een crossloop en is het iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.