Dit is hoe chocolade en koffie je prestaties verbeteren
Kopje koffie met een stuk chocola erbij? Prima spul!
Pure chocolade kan, net als bietensap, het uithoudingsvermogen verbeteren. Onderzoekers aan de Kingston University in Engeland vonden het stofje epicatechine. Deze voedingsstof, die in cacaobonen voorkomt, heeft vooral voor vijf-kilometerlopers gunstige effecten.
De onderzoekers gaven negen mannelijke, enigszins getrainde studenten twee weken lang elk 40 gram chocolade (per dag); de ene helft pure, de andere helft witte chocolade. In tegenstelling tot pure, bevat witte chocolade weinig tot geen epicatechine. Na twee weken wisselden de groepen van chocoladesoort.
Minder zuurstof verbruiken
De studenten die pure chocolade aten, legden gemiddeld 150 meter meer af tijdens een 2 minuten lange sprint. Tijdens een rustige training van 20 minuten werd nauwelijks verschil gemeten. Opvallend is vooral dat het lichaam, na consumptie van de pure chocolade, 21 procent minder zuurstof verbruikt dan zonder en 11 procent minder in vergelijking tot witte chocolade.
Het effect is het grootst bij matig-intensieve inspanning van korte duur. De onderzoekers denken dat je vooral op een wedstrijd over 5 kilometer van de positieve werking kunt profiteren.
De voordelen van koffie
Naast chocolade heeft ook een kopje koffie voordelen voor je gezondheid en prestatie. Dat is natuurlijk al langer bekende koek, maar er is meer…
Het beste effect bereik je wanneer je een uur van te voren cafeïne inneemt. Drie tot zes milligram cafeïne per kilo lichaamsgewicht is genoeg om de voordelen ervan te ondervinden.
Een hogere dosering zorgt niet voor betere prestaties en vergroot het risico op negatieve bijwerkingen, zoals duizeligheid, spanning en hartkloppingen. Je kunt tot vijf kopjes koffie per dag drinken zonder dat je vochtbalans gevaar loopt.
Koffie niet doorslikken
Nieuw is de boodschap dat je koffie, om de positieve effecten te ervaren, niet eens hoeft door te slikken. Een wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Applied Physiology, suggereert dat de receptoren in je mond de aanwezigheid van cafeïne al opmerken. Zelfs wanneer je koffie uitspuugt, profiteert je lichaam er dus van.
Dit werkt precies zoals bij energiedrankjes. Dat kan weer nuttig zijn in de laatste kilometers van een lange wedstrijd, waarbij je geen zin hebt in nóg een gelletje.