Hardlopen en de avondklok
Deze tips helpen je te blijven hardlopen ondanks de avondklok in Nederland.

De avondklok zit eraan te komen: binnen enkele dagen tot en met 9 februari 2021 moet je tussen 21:00 ’s avonds en 04:30 in de ochtend binnen blijven. Het betekent dat veel hardlopers met hun trainingen in de knel dreigen te komen. Toch hoeft deze Corona Curfew je trainingsplan niet in de war te gooien. Met wat creativiteit is het zeker mogelijk om in je goede sportieve groef te blijven. We geven je enkele tips.

1. Verdeel je trainingstijd anders
Verdeel je trainingstijd anders over de week. Maak de doordeweekse trainingen wat rustiger en korter, en gebruik het weekend voor de langere en intensievere workouts.

2. Ga in de ochtend
Ga in de ochtend trainen. Dat hoeft niet te betekenen dat je veel vroeger uit de veren moet. Misschien kun je werkdag opschuiven: een uurtje later beginnen en een uurtje langer doorwerken dan je gewend bent. Blijf in de lage zones en neem na de training een stevig ontbijt.

3. Benut je lunchpauze
Ga trainen in de lunchpauze. Maak die pauze een half uur langer door je ochtendshift 15 minuten naar voren te halen, en de middagshift 15 minuten naar achteren. Neem een stevig ontbijt, en pak halverwege de ochtend een koolhydraatrijke snack.

4. Neem je kinderen mee
Velen moeten (thuis) werken combineren met de zorg voor kinderen. Wellicht kun je die verleiden om met je mee te fietsen als je gaat trainen. Voor hen is dat een alternatieve gymles, voor jou een leuke afwisseling tijdens je papa- of mamadag. Met enkele bidons, gelletjes en stukjes banaan vormen ze bovendien een waardevolle mobiele verzorgingspost.

5. Eet je diner later
Ga direct uit werk een rondje lopen. Eet vooraf een lichte snack en bewaar je diner voor na afloop. Heb je kinderen? Wissel de avonden af met je partner of misschien wil je buurmeisje een uurtje oppassen.

6. Laat de hond van de buren uit
Komen de muren na 21:00 uur écht op je af en moet je even stoom afblazen? App de buurman of hun hond nog een rondje mag lopen.

7. Maak je geen zorgen
Misschien lukt het niet om tijdens de weken met een avondklok zoveel te trainen als je zou willen. Maak je daarover geen zorgen. Je conditie zal nauwelijks te lijden hebben als je enige weken 60-70% minder traint dan je gewend bent. Ook aan deze periode komt een eind, maak er het beste van!

Bijvoorbeeld:

  • 10 x series en films over hardlopen op Netflix en YouTube
  • Oefeningen voor hardlopers die je thuis kunt doen
  • 15-minuten HIIT-workout die je thuis kunt doen

Zoek hotels en meer ...

Hardlopen en de avondklok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.