3 tips voor hardlopen in de regen
Regen? Thuisblijven is geen optie!
In Nederland regent het vaak. Maar ken je Alfred Wainwrights uitspraak ’there’s no such thing as bad weather, only bad clothing’? Nou, nu dus wel. Vanaf nu betekenen een paar druppels niet (meer) dat je je loopschoenen laat staan en je training overslaat. Met deze tips kun jij prima hardlopen in de regen.
Regen is geen excuus
Op de redactie van Runner’s World hebben we al eens uitgerekend dat het op slechts 6 procent van je normale trainingstijden regent. Dat valt best mee, toch? De website www.clo.nl laat zien hoeveel dagen het regent in Nederland en hoeveel dagen het dus droog is. Het aantal dagen met neerslag in Nederland varieert zo tussen de 120 en 155 dagen. Kortom: je hebt 240 droge dagen per jaar om hard te lopen. Dat is bijna 5 dagen per week.
1. Sportkleding wordt steeds beter
Nat word je sowieso, maar je kunt wel voorkomen dat de regen je in de weg zit tijdens je training. Fabrikanten van sportkleding hebben hun collecties in de loop van de jaren aanzienlijk verbeterd, waardoor kleding niet al het water opzuigt. Kies als je gaat hardlopen in de regen voor een regenjack dat wind- en waterafstotend is, maar niet helemaal afsluit. Een verstikkende stof heeft namelijk ook als resultaat dat jij je warmte en zweet niet meer kwijt kan tijdens je run, en dat is alles behalve comfortabel.
2. Regen én kou? Ga voor 3 lagen
De kunst van het hardlopen in de regen en de kou is het kiezen van de juiste kleding. Om altijd warm te blijven is het zaak om een paar laagjes kleding te dragen. De lucht tussen de lagen kleding blijft goed op temperatuur en houd je zo extra warm.
Wat betreft hardloopkleding kun je het beste kiezen voor moderne synthetische stoffen, die niet alleen lekker licht van gewicht zijn, maar ook het vocht goed afvoeren naar de volgende laag kleding. Zo houd je je huid droog en koel je minder snel af door de koude wind.
Geen idee hoe warm je je moet kleden? Een handig ezelsbruggetje kan zijn je kleding te kiezen die geschikt is voor een temperatuur van 6 graden minder dan de actuele buitentemperatuur. Wellicht voelt het in het begin wat fris aan: door het lopen zelf warm je na een minuut of tien vanzelf al op. Is het warmer dan 15 graden? Laat dan je regenjack thuis, je zult het er vooral (te) warm van krijgen. Als je niet heel lang loopt, kun je beter gewoon nat worden.
3. Buienradar is je vriend
Houd het weer in de gaten met de buienradar-app op je smartphone of via één van de bekende websites. Zo kun je je training precies tussen de buien door in plannen. Blijft het de hele dag regenen? Dan weet je in ieder geval goed waar je aan toe bent en kun je jouw kleding daarop aanpassen. Hoe dan ook: thuisblijven is geen optie! Bij storm: check de weercodes van het KNMI.
Bron bericht : Runner's web | Runner's world Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine. |
---|