Afvallen: is de 80/20-regel dé formule voor succes?
Wij zochten uit of deze bekende regel voor gewichtsverlies klopt.

Wie wil afvallen en een tactiek gaat kiezen, komt al snel over 80/20-regel te weten. Die houdt in dat je voeding de grootste rol speelt bij de verandering van je lichaam (80 procent) en lichaamsbeweging verantwoordelijk voor de overige 20. Maar klopt dat wel? Onze collega’s van Women’s Health zochten het tot de bodem uit.

Zo werkt de 80/20-regel
De rol van voeding bij de 80/20-regel (80%)
Gewichtsverlies is alleen mogelijk bij een negatieve energiebalans: als je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Om één kilo te verliezen moet je gemiddeld gezien een tekort van 3500 calorieën per week bereiken. Volg je de 80/20-regel, dan zou je dus wekelijks ongeveer 700 calorieën moeten verbruiken met lichaamsbeweging plus 2800 calorieën minder binnenkrijgen via je voeding.

De reden waarom gezonder eten hierbij effectiever is dan sporten, is omdat je veel meer moeite moet doen om 500 calorieën te verbranden dan om 500 calorieën minder te eten.

Om een kilo per week te verliezen met lichaamsbeweging zonder je voeding aan te passen, moet je bijvoorbeeld al vijf tot tien kilometer per dag gaan hardlopen. Dat is voor de meeste mensen een veel moeilijkere opgave dan een balans vinden in je calorie-inname door gezonder te gaan eten. Daarnaast is dagelijks hardlopen ook niet per se aan te raden. Vandaar dat je je voor het grootste deel moet focussen op wat je eet als je wilt afvallen.

De rol van beweging bij de 80/20-regel (20%)
Dat betekent natuurlijk niet dat je je wekelijkse bootcamp en bokstraining moet inruilen voor een middagje mealpreppen. Het is dan wel makkelijker om minder calorieën te eten dan om evenveel calorieën te verbranden, maar door de twee te combineren kun hoef je minder drastische veranderingen aan te brengen in je dagelijkse leven.

Zo ontwikkel je geleidelijk een nieuwe levensstijl, voelt het niet als diëten en is de kans dat die veranderingen blijvend zijn een stuk groter. In plaats van het totaal niet meer eten van je favoriete snack, kun je zo ervoor kiezen om deze wél te nemen, maar erna te gaan sporten – het moet natuurlijk wel leuk blijven.

Conclusie
Een combinatie van op je voeding letten en regelmatig sporten is dus dé manier om wat gewicht kwijt te raken. Zorg er wel voor dat je gezond eet en niet té weinig eet, dan raakt je lichaam in een soort hongermodus waardoor je je stofwisseling om zeep helpt, en dit kan het afvallen juist in de weg zitten.

Je hoeft je natuurlijk niet precies aan de 80/20-regel te houden, dit is eigenlijk alleen maar om aan te geven dat als je wilt afvallen, de focus vooral op je voeding moet liggen. Je kunt afvallen als je gezond eet zonder te trainen, maar andersom is veel en véél lastiger. Zorg dus voor een goede balans.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.

 

Afvallen: is de 80/20-regel dé formule voor succes?
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.