8x tips om meer te bewegen tijdens een kantoordag
Want van de hele dag op je billen zitten word je sowieso geen betere loper.

Nederlanders zijn Europees kampioen zitten: We zitten gemiddeld meer dan 8 uur per dag. Langdurig zitten brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Het kan, in combinatie met weinig bewegen, leiden tot klachten aan het bewegingsapparaat en hart- en vaatziekten. Uiteindelijk kan zitten zelfs je levensduur negatief beïnvloeden. Kortom: de hele dag op kantoor achter je laptop zitten is niet goed voor je gezondheid. Maar wat kun je hieraan doen? Gelukkig zijn er genoeg manieren om meer te bewegen op kantoor. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

1.Staand werken
Tegenwoordig hoef je echt niet meer de hele dag te zitten achter je computer. In steeds meer moderne kantoren zijn sta-bureaus toegevoegd aan het meubilair. Langdurig staan kost volgens onderzoek van de Cornell University wel 20% meer energie dan zittend werken. Veel mensen gaan op een gegeven moment leunen wanneer zij lang staan. Dit is voor je lichaamshouding niet al te best. Je kunt staand en zittend werken dan ook het best afwisselen. Een hybride bureau kun je met één druk op de knop omhoog en omlaag zetten. Ideaal!

2. Ruil je bureaustoel in voor een zitbal
Zitballen worden tegenwoordig steeds vaker voorgesteld als alternatief voor een bureaustoel. Het grote voordeel van zo’n bal zit ‘m in de beweeglijkheid. Doordat de bal beweegt én jij hierop vrijer zit, ga je automatisch ook meer bewegen. Daarnaast is het niet mogelijk om op een zitbal onderuitgezakt te zitten, waardoor je een actieve zithouding krijgt.

3. Sta af en toe even op
Het is belangrijk om af en toe uit je zithouding te komen. Loop bijvoorbeeld even naar een collega toe om iets te vragen of maak een tripje naar het koffiezetapparaat. Draag je een sporthorloge? Mooi, want de meeste van deze slimme klokjes geven je een seintje wanneer je te lang achter elkaar zit. Bezit je niet zo’n handige gadget, hou dan in je hoofd dat je maximaal 2 uur achter elkaar mag zitten en dan tenminste 10 minuten iets anders (staan, lopen) moet doen.

4. Neem de trap
Hoe makkelijk de keuze om met de lift te gaan ook is; doe het niet! Traplopen is bovendien ook nog eens goed voor je bilspieren. En wie wil er nou geen mooie derrière? Zit je op een erg hoge verdieping, loop dan eerst alleen de eerste paar verdiepingen en daag jezelf uit om er eens in de zo veel tijd eentje aan toe te voegen. Kun je meteen alvast trainen voor de zwaarste marathon van Nederland!

5. Vergader en telefoneer staand of lopend
Heb je een vergadering met een klein groepje en hoeven er geen aantekeningen te worden gemaakt? Bespreek jullie punten dan tijdens een wandelingetje. Voor langere vergaderingen met grotere groepen is staand overleggen wellicht een praktischere optie.

6. Reis op een actieve manier naar je werk
Woon je dicht bij kantoor? Ga dan wandelen of pak de fiets in plaats van het openbaar vervoer. Zo heb je je eerste beweging al binnen voordat je aan je werkdag begint. Als je wat verder weg woont, parkeer dan je auto zo ver mogelijk van de ingang. Op die manier verplicht je jezelf om een aantal extra stappen te zetten.

7. Sport tijdens de lunchpauze
In veel bedrijfspanden is er tegenwoordig een douche aanwezig. Is dit op jouw werk ook het geval? Ga dan tijdens de lunchpauze lekker een rondje hardlopen. Niet alleen beweeg jij zo meer, maar onderzoek wijst uit dat sport ook bijdraagt aan je productiviteit. Fijn voor jou én voor je werkgever!

8. Stel voor om een kantoorhond te nemen
Een hond moet al gauw zo’n vijf keer per dag worden uitgelaten. Verdeel dit met je collega’s en zo komen jullie allemaal aan wat extra beweging. Daarnaast is zo’n beestje op kantoor ook gewoon heel gezellig. Natuurlijk moet er aan het eind van de werkdag wel iemand zijn die het hondje mee naar huis neemt…

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
8x tips om meer te bewegen tijdens een kantoordag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.