Waarom de zomertijd slecht kan zijn voor je loopprestaties
Dat uurtje extra licht ’s avonds is misschien helemaal niet zo goed voor je

Op de laatste zondag van maart gaat de klok een uur vooruit. Hierdoor blijft het ’s avonds langer licht en duurt het ’s ochtends juist langer voordat het licht wordt. Deze verandering brengt je biologische klok van de wijs. De American Academy of Sleep Medicine pleit dan ook voor afschaffing van de zomertijd. Wat hebben deze wetenschappers erop tegen dat de klok een uurtje teruggaat?

Over het verzetten van de klok in het voor- en najaar zijn de meningen nogal verdeeld. De een kan niet wachten tot de zomertijd ingaat. Dat uur langer licht ’s avonds maakt het makkelijker om na een lange werkdag nog iets anders te gaan doen. Zoals na het eten nog een rondje hardlopen. Veel mensen merken bovendien dat meer licht hun humeur goed doet.

Anderen zijn geen fan van de zomertijd. De heel vroege vogels krijgen het lastiger omdat voor zonsopgang op pad moeten. Als de klok een uur vooruit gezet is, is het voor deze mensen vaak een stuk lastiger om uit bed te komen.

Slaapgebrek slecht voor duursporters
Afgezien van deze persoonlijke voorkeuren, is er ook onderzoek dat erop duidt dat twee keer per jaar de klok verschuiven helemaal niet zo goed is voor de gezondheid. Bij het ingaan van de zomertijd slaap je meestal een uur korter (tenzij je een goede uitslaper bent). Een uur slaap missen beïnvloedt niet meteen je marathontijden, maar volgens deskundigen van de Cleveland Clinic heeft het wel een negatief effect.

Slaapgebrek vermindert je motivatie en uiteraard word je er vermoeider van. Dit merken vooral duursporters, omdat zij bij uitstek motivatie nodig hebben om lang door te gaan. Krachtsporters hebben hier minder last van omdat zij maar kort hoeven te pieken.

Biologische klok in de war
De American Academy of Sleep Medicine (AASM) verklaart in het Journal of Clinical Sleep Medicine dat de zomertijd risico’s kan hebben voor de gezondheid. Volgens de AASM past de zomertijd minder goed bij onze biologische klok. Je biologische klok en je horloge lopen niet meer gelijk en het duurt maanden voordat je lichaam zich hieraan aangepast heeft. De Academy verwijst naar onderzoeken waaruit blijkt dat er een verband is tussen het verzetten van de klok en een toename van het aantal verkeersongelukken, mentale en cardiovasculaire problemen.

De American Academy of Sleep Medicine pleit ervoor om de zomertijd af te schaffen. Een van de belangrijkste argumenten is dat er verkennend onderzoek is wat laat zien dat in het najaar, als de klok weer een uurtje teruggaat, het aantal problemen gerelateerd aan hart en vaten afneemt.

Wordt de zomertijd in Nederland afgeschaft?
In de Verenigde Staten, maar ook in Nederland, verandert er voorlopig niets. De Europese Commissie zou zomer- en wintertijd wel willen afschaffen, maar het kabinet vindt dat de voor- en nadelen van afschaffing nog niet helder zijn. Goed nieuws voor de liefhebbers van lange, lichte zomeravonden dus, maar helaas slecht nieuws voor iedereen die last heeft van het verzetten van de klok. Tips nodig? Zo wen je aan de zomertijd.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Waarom de zomertijd slecht kan zijn voor je loopprestaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.