Het Nordic dieet: voor een gezond lichaam en een gezond milieu
Een dieet dat is bedacht door voedingswetenschappers in samenwerking met het wereldberoemde restaurant NOMA met als doel om obesitas tegen te gaan.

Het mediterrane dieet kennen we wel: veel groenten, peulvruchten, olijfolie en matig vis, vlees, wijn en kaas. Sinds een aantal jaar staat ook het Nordic (of Scandinavische) dieet in de belangstelling. In tegenstelling tot het mediterrane dieet, dat van oudsher werd gegeten in landen rondom de mediterrane zee, is het Scandinavische dieet recentelijk bedacht.

In 2004 stelden een aantal voedingswetenschappers in samenwerking met het wereldberoemde restaurant NOMA een dieet samen dat als doel heeft om toenemende obesitas tegen te gaan. Uniek aan dit dieet is dat het niet alleen kijkt naar het effect op onze gezondheid. Het houdt namelijk ook rekening met de impact van ons dieet op het milieu. En is er dus volop aandacht voor lokale en duurzaam geproduceerde producten, het liefst uit het seizoen.

Nordic dieet: zalm, skyr en bessen
Veel van de producten die een belangrijke plaats in het Scandinavische dieet nemen zijn ook onderdeel van het mediterrane dieet: volkoren granen, veel fruit, wortelgroenten (zoals bieten en wortels) en vette vis zoals zalm, sardientjes en makreel. Specifiek voor het dieet is de toevoeging van eiwitrijke zuivel zoals Skyr, volkoren crackers (hallo Wasa crackers!) en broden en bessen zoals die veel in Scandinavische landen te vinden zijn.

Waar het mediterrane dieet leunt op olijfolie (dit is trouwens het verschil tussen olijfolie en extra vierge olijfolie), schrijft het Nordic dietkoolzaadolie voor. Deze olie bevat nog minder verzadigd vet dan olijfolie en kan bij een hogere temperatuur gebruikt worden. Een nadeel van koolzaadolie is dat het in de meeste gevallen weinig antioxidanten bevat, stoffen die je wel in olijfolie vindt. Zoals vrijwel elk dieet dat gezonde voeding benadrukt maakt suiker, alcohol, bewerkt vlees, fast food en suikerrijke dranken geen onderdeel uit van de voorkeursproducten.

Nordic Dieet: Duurzaam en lokaal geproduceerd
Anders van veel traditionele diëten kijkt het Nordic diet óók naar de impact van het dieet op het milieu. Het benadrukt het gebruik van lokale producten, die ook nog eens duurzaam worden geproduceerd. Eet je meer producten die lokaal zijn geproduceerd dan beperk je vervuilend vervoer. De grote aandacht voor plantaardige voeding in dit dieet betekent doorgaans ook minder gebruik van water en brandstof.

Maar deze principes betekenen ook dat dit dieet niet één op één te kopiëren is. Het gaat er om dat je producten eet die bij jou lokaal worden geproduceerd. De blauwe bessen en zalm dit oorspronkelijk in het dieet zitten zouden in Nederland minder snel de voorkeur krijgen als deze niet op dat moment in Nederland worden verbouwd. Zo worden blauwe bessen in Nederland tussen juni en september geoogst. De rest van het jaar komen de verse bessen uit Nieuw-Zeeland of Chili. Diepvriesbesssen hebben hun herkomst vaak in Peru. Buiten het (Nederlandse) seizoen kunnen bessen dus wel heel gezond zijn, maar erg duurzaam is het eten ervan dan niet. Diepvriesfruit of vers fruit: wat is gezonder?

Een beetje Noors en een beetje van ons
Hoe ziet het Nordic diet er dan uit als we dit in Nederland eten? Ook dan ligt de nadruk op volkorengranen, groenten, fruit en matig zuivel, vis en vlees. Maar dan wel met producten die we hier zelf verbouwen. Dat klinkt moeilijker dan het is. Groenten en fruit die in de winkel in de aanbieding zijn, zijn doorgaans die op dat moment worden geproduceerd. Door de aanbiedingen te volgen eet je dus al snel uit het seizoen.

Tegenwoordig vind je op vrijwel alle producten en/of schappen de herkomst van een product. Bij verpakte producten moet het op de verpakking staan, bij losse producten moet het rondom het schap staan aangegeven. Vul dit aan met brood van de bakker, vis van de visboer en vlees van de slager. Van vis uit de winkel kun je eenvoudig vinden welke de duurzaam gevangen soorten zijn en zuivel haal je natuurlijk het liefst bij de boer zelf. Dan kom je al een heel eind.

Zelf aan de slag
Onderstaand recept past wat ons betreft precies in het Nordic meet Dutch diet: lokale vruchten met volkoren granen en Nederlandse zuivel (of kies voor een plantaardige variant).

Met de gebakken peren zitten…

Per portie:
45 gram roggevlokken
45 gram havermout
300 ml volle koemelk
1 Nederlandse appel of peer
1 theelepel vanillesuiker
1 el Nederlandse roomboter (of koolzaadolie)
1 theelepel kaneel

Bereiding

  1. Was de appel of peer (maar schil niet) en snijd in kleine blokjes.
  2. Verhit de boter of olie in een koekenpan en bak de appel of peer hierin goudbruin. Voeg de vanillesuiker en kaneel toe en laat op laag vuur staan terwijl je de pap maakt.
  3. Meng de vlokken me de havermout en twee derde van de melk in een pannetje. Kook op laag vuur 3-5 minuten tot de granen zacht worden. Blijf goed roeren.
  4. Haal van het vuur en roer er de rest van de melk doorheen.
  5. Schep over in een diep bord en verdeel er de gebakken appel of peer overheen. Extra lekker met nog een klontje boter, bruine basterdsuiker of honing.
Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Het Nordic dieet: voor een gezond lichaam en een gezond milieu
Getagd op:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.