3 redenen waarom krachttraining voor iedereen goed is
De grote voordelen van smijten met gewichten.

Als je aan krachttraining denkt, denk je misschien aan grote, gespierde (kreunende en steunende) mannen in het krachthonk in de sportschool die smijten met zware gewichten. Niet gek, want een groot deel van de gymfanaten past binnen dit stereotype. Maar gelukkig wordt de groep krachtsporters steeds groter en diverser, want krachttraining is cruciaal – voor iedereen. Ook voor jou als hardloper.

3 redenen waarom krachttraining cruciaal is

1. Krachttraining maakt je leven makkelijker
Door met gewichten te smijten worden je spieren sterker. En daar heb je ook voordeel bij in het dagelijks leven. Functionele oefeningen als bijvoorbeeld squatten of deadliften leren je hoe je met de juiste houding een zwaar gewicht van de grond optilt. Je kunt gemakkelijker zware (boodschappen)tassen de trap op tillen, mensen inhalen op de fiets wordt een eitje en je lichaamshouding wordt er beter én sterker van. Krachttraining moet je dan ook niet zien als sport om je lichamelijk voorkomen te ‘verbeteren’, maar om alledaagse bewegingen te versterken.

2. Krachttraining verhoogt je metabolisme
Afvallen is simpelweg meer calorieën verbranden, dan dat je binnenkrijgt. En het mooie van krachttraining is dat je energie tijdens én vooral ook na het trainen verbrandt – in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen – zo maak je gebruik van het ‘afterburn’-effect na het sporten. Hoe dan? Doordat je spieren kweekt! En spieren verbranden ook calorieën in rusttoestand. Dus hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je gedurende de dag verbrandt, zonder dat je hiervoor (nog) aan het werk bent. Spieren kweken is dus cruciaal als je wilt afvallen.

3. Voel je beter door krachttraining
Krachttraining kun je zien als een spelletje, net zoals voetbal, dansen of zwemmen. In het begin is het even wennen, maar zodra je het door begint te krijgen wordt het steeds leuker en uitdagender. Je wilt steeds jezelf keer op keer naar een hoger niveau tillen. De doelen bij krachttraining zijn vaak concreet, wat extra motiverend werkt. Heb je eindelijk dat ene gewicht kunnen tillen? Dan roept de volgende uitdaging. Daarnaast zie je – vooral in het begin – haast elke week wel vooruitgang in jouw kracht en dit werkt verslavend. Pas wel op dat je niet doorslaat hierin, want dat is weer de andere kant van gezond. Train bijvoorbeeld niet elke dag, en gun je lichaam voldoende rust. Juist dan groeien je spieren!

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
3 redenen waarom krachttraining voor iedereen goed is
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: