Dit zijn de gezondheidsvoordelen van pompoen
Laat de herfst en winter maar komen!

Pompoensoep, tagliatelle met romige pompoensaus of een pumpkin spice latte: het pompoenseizoen is weer volop aan de gang. Heerlijk! En ook hartstikke gezond, want naast die verrukkelijke smaak is pompoen ook nog eens gekoppeld aan vele gezondheidsvoordelen.

Om de herfst goed te beginnen, zetten we de voordelen van het eten van pompoen op een rij:

1. Bijzonder rijk aan vitamine A
Vitamine A is goed voor een hoop processen in je lichaam. Zo is het van belang voor een gezonde huid, haar en nagels. Verder draag het bij aan het behoud van een goed ijzergehalte in het bloed. En studies tonen aan dat vitamine A infecties kan helpen bestrijden. Pompoen is ook een geweldige bron van bètacaroteen. Dit is een carotenoïde die je lichaam omzet in vitamine A. Dus door in de herfst en winter lekker veel pompoen te eten, krijg je ruim voldoende vitamine A binnen.

2. Veel antioxidanten
In de winter krijgt je lichaam veel te verduren. Dan kun je wel wat extra antioxidanten gebruiken, want die zijn belangrijk voor een goede gezondheid en weerstand. Laat pompoen nu vol antioxidanten zitten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen van buitenaf. Niet voor niets dat het zo slim is om met de seizoenen mee te eten.

3. Goed voor je immuunsysteem
Pompoen zit boordevol voedingsstoffen die je immuunsysteem een ​​boost kunnen geven. Uit onderzoek blijkt dit vooral te maken hebben met de hoeveelheid vitamine A die je door het eten van pompoen binnenkrijgt. Omgekeerd kunnen mensen met een vitamine A-tekort een zwakker immuunsysteem hebben. Daarnaast bevat deze oranje groente veel vitamine C. Daarvan is aangetoond dat het de productie van witte bloedcellen verhoogt, immuuncellen helpt effectiever te werken en wonden sneller laat genezen.

En of dat nog niet genoeg is, is pompoen ook een goede bron van vitamine E, ijzer en foliumzuur die ook stuk voor stuk je immuunsysteem ondersteunen.

4. Goed voor je ogen
Niet alleen wortels zijn goed voor je ogen, ook pompoen is erg bevordelijk voor je gezichtsvermogen. We weten allemaal dat hoe ouder je bent, hoe slechter je ogen worden. Gelukkig kan het eten van de juiste voedingsstoffen het risico op gezichtsverlies verminderen. Zo is pompoen een van de groenten die goed is voor je ogen. Onderzoek toont aan dat vitamine A-tekort een veel voorkomende oorzaak van blindheid is. Waarschijnlijk komt dit door de stoffen luteïne en zeaxanthine in pompoen.

5. Voedzaam, maar laag in calorieën
Heb jij steevast een banaan of mueslireep in je sporttas zitten voor na de work-out? Verander dit een keer in wat pompoenpitten. Een flinke hand bevat al ongeveer 12 gram eiwit. Of rooster wat stukjes pompoen of maak deze energierijke pompoenmuffins met cashewnoten. Pompoen bevat veel vitamines en mineralen, maar weinig calorieën. Bovendien zit het boordevol kalium, nog meer dan een banaan. Dit mineraal is belangrijk als je veel van je lijf hebt gevraagd. Het zorgt voor een sneller herstel.

6. Gezonde darmen
Als je veel last hebt van je darmen, dan moet je oppassen met wat je eet. Belangrijk is dan om veel vezels te eten. Je vindt vezels in volkoren producten, fruit en peulvruchten, maar ook in groenten. Pompoen is daar een mooi voorbeeld van. Dit is namelijk een uitstekende bron van vezels, die je darmen actief houden en gezonde darmbacteriën voeden. Duik daarom snel de keuken in en maak een lekkere pompoensoep, een salade met geroosterde pompoen of wat vezelrijke frietjes van pompoen. Ben je juist een zoetekauw? Start de dag dan met een schaaltje havermout met pompoen en wat koekkruiden.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Dit zijn de gezondheidsvoordelen van pompoen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.