5 redenen waarom sporten goed is voor je brein
Nóg meer redenen om je sportoutfit uit de kast te trekken!

Vandaag (10 oktober) is het World Mental Health Day, een dag die door de World Health Organisation is uitgeroepen om mentale gezondheid in de spotlight te zetten. Veel mensen lopen hard of doen aan andere vormen van sport omdat ze zich er fysiek en mentaal beter door voelen en het gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Alleen de mentale voordelen zijn er best al wat – we hebben er een paar voor je op een rijtje gezet, zodat die je kunnen motiveren om in beweging te komen.

1. Je kunt beter dingen onthouden
Uit onderzoek blijkt dat cardio een positief effect heeft op ons geheugen. Wanneer sport – bijvoorbeeld door hardlopen – groeit je hippocampus, het deel van je hersenen dat essentieel is voor je leervermogen en je geheugen. Het onderzoek wees uit dat dit effect zowel bij volwassenen als bij kinderen en ouderen optreedt.

Niet alleen heeft lichaamsbeweging op de lange termijn effect op je geheugen, het kan ook direct helpen. Duitse onderzoekers ondervonden dat wandelen of fietsen tijdens het leren van een vreemde taal (dus niet ervoor!) kan helpen om de taal beter te onthouden. Het is wel belangrijk dat je jezelf niet te veel pusht: intensief sporten verhoogt je stresslevels, waardoor je geheugencircuit uit balans kan raken. Duo Lingo erbij pakken tijdens het wandelen is dus een goed idee.

2. Het is goed voor je concentratievermogen
Uit een onderzoek van eigen bodem bleek dat het onderbreken van lessen met een cardiosessie van 20 minuten de aandacht van schoolleerlingen verbeterde. Daarnaast toonde een Amerikaans onderzoek aan dat kinderen die een jaar lang dagelijks na schooltijd gingen sporten niet alleen fysiek fitter werden, maar ook makkelijker afleidingen konden negeren, beter konden multitasken en gemakkelijker informatie konden opslaan en verwerken.

Wil jij je ook graag beter kunnen concentreren? Om ditzelfde effect te krijgen hoef je jezelf gelukkig niet suf te trainen: 10 minuten coördinatieoefeningen doen, zoals met twee ballen tegelijk stuiteren, zorgt er al voor dat jij je straks beter kunt focussen.

3. Je humeur en gevoel van welzijn verbetert
Ook je humeur kan beïnvloed worden door de mate waarop je sport. Zo is bewezen dat de ‘runner’s high’ – het geluksgevoel wat je hebt na een intensieve training – écht bestaat, al komt het niet per se door een endorfinekick. De natuurlijke opiaatlevels in je bloed stijgen wel wat, maar het is niet duidelijk hoeveel endorfine ook echt je hersenen bereikt. Recent onderzoek wijst erop dat het effect van de ‘runner’s high’ te danken is aan de stijging in endocannabinoïden die je lichaam van nature aanmaakt wanneer je aan het sporten bent – deze zorgen voor een fijn gevoel.

Niet alleen cardio is goed voor je mind, ook yoga zorgt voor mindfulness. Je leert erdoor om gecontroleerd adem te halen en te bewegen, waardoor er een stressverlagend effect optreedt. Een onderzoek uit 2010 wees uit dat acht weken dagelijks yoga en meditatieoefeningen doen kan leiden tot het krimpen van je amygdala – de hersenstructuur die gevoelens van stress en angst verwerkt.

Daarnaast is ook depressie te bestrijden met lichaamsbeweging: uit een onderzoek uit 2013 blijkt dat cardio en krachttraining beide helpen bij het behandelen van depressiesymptomen. Sterker nog, het lijkt er zelfs op dat sporten net zo effectief kan zijn als antidepressiva en psychologische behandelingen!

4. Je wordt creatiever
Wil jij je creativiteit een boost geven? Ook dat kan met lichaamsbeweging! Door te gaan wandelen, zowel buiten als op een loopband, stimuleer je je divergente denkvermogen. Dit zorgt ervoor dat je interpretatievermogen groter wordt. Hierdoor kun je beter creatieve oplossingen bedenken. Loop of wandel je in de buitenlucht? Dat heeft nog meer gezondheidsvoordelen.

5. Je behoudt je cognitieve vermogen beter
Fysiek fit zijn helpt ook bij het behouden van je cognitieve vermogen als je ouder wordt. Ook hier heb je geen extreme workouts voor nodig: drie keer per week 30 tot 45 minuten stevig doorwandelen kan er al voor zorgen dat je mentale vermogen beschermd wordt. Hierdoor verklein je de kans op het krijgen van dementie. Lees hier hoe sport precies je cognitie beïnvloedt.

Daarnaast heeft lichaamsbeweging niet alleen een positief effect op je hart en longen, maar gaan ook je balans en coördinatie erop vooruit. Dit kan mogelijk komen door een verbeterde bloedtoevoer naar je hersenen, het stimuleren van groeihormonen of het uitbreiden van het netwerk van hersenbloedvaatjes.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
5 redenen waarom sporten goed is voor je brein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.