Dit is waarom je hardloopschoenen rust nodig hebben
Gun ze tijd om te herstellen, en ze gaan langer mee.

Als hardloper heb je voldoende rust nodig om vooruitgang te boeken en niet op te branden. Maar wist je dat dit ook voor je schoenen geldt? En waarom? Dat lees je in dit artikel. En ook: hoe lang moeten je schoenen herstellen tussen je loopjes?

Waarom je hardloopschoenen tijd nodig hebben om te herstellen
Schoenen worden nooit moe, zou je denken. Dat klopt niet helemaal, want in hardloopschoenen zitten dempende tussenzolen. Die vangen een deel van de klap op, elke keer als jij op de grond landt. Na een rondje hardlopen – en dus heel veel klappen op de dempende zolen – zijn de tussenzolen een beetje ingedeukt.

Het materiaal keert vanzelf terug naar de oorspronkelijke vorm, maar niet direct. De zolen hebben tijd nodig om volledig terug te veren naar hun oorspronkelijke vorm – de vorm waarin ze jou het beste kunnen ondersteunen. Loop je dagelijks op dezelfde schoenen, dan krijgt het materiaal daar de kans niet voor. Dat heeft als gevolg dat de demping achteruit gaat en je schoenen sneller slijten.

Vocht moet verdampen
Op je voetzolen zitten bovendien miljoenen zweetkliertjes. Per voet kun je op een dag wel een halve liter transpiratievocht verliezen. Waar blijft dat? In je sokken en je schoenen natuurlijk.

Klamme schoenen zitten oncomfortabel, ze staan garant voor het kweken van blaren en de geur is meestal ook niet erg aangenaam. Op hun rustdag krijgen je schoenen de gelegenheid om goed te drogen. Dit proces gaat extra snel als je er oude kranten in propt. Zijn ze doorweekt en modderig? Zo krijg je vieze loopschoenen weer schoon en fris.

Nog een voordeel van een extra paar
Loop je heel vaak, bijvoorbeeld omdat je bezig bent met een run streak, dan is een extra paar dus geen overbodige luxe. Dat heeft nog een voordeel: het kan helpen om je risico op blessures te verkleinen. Loop je altijd op hetzelfde paar met een techniek die niet 100 procent perfect is, dan slijt je die verkeerde beweging er als het ware extra in. Door te wisselen van merk en model schoen, verander je hoe je je lichaam belast.

Wat is voldoende rusttijd voor je schoenen?
Voor het proces van terugveren en drogen hebben je schoenen ongeveer 24 à 48 uur nodig. Loop je dagelijks of om de dag, dan kun je dus niet om de aanschaf van een tweede paar heen. Dit lijkt misschien een flinke investering, maar je zult echter merken dat je schoenen langer meegaan. Per saldo ben je daarom niet duurder uit.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Dit is waarom je hardloopschoenen rust nodig hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.