7 redenen waarom je het altijd koud hebt
Heb jij het altijd koud, ook als niemand ander in je omgeving dit heeft? Grote kans dat dit komt door één van deze redenen.

Brrrr… Ben jij een echte koukleum die meerdere lagen draagt tijdens het hardlopen en het alsnog koud heeft? En heb je een extra thermoshirt in je tas voor het geval dat? Wellicht vind je de oorzaak in één van de onderstaande redenen.

7 redenen waarom jij het altijd koud hebt

1. Te weinig slaap
Misschien ken je het gevoel dat wanneer je heel moe bent en het dan niet meer warm krijgt. Die moeheid komt uiteraard door te weinig slaap. Dit kan zorgen voor een storing in het deel van je hersenen dat je temperatuur regelt. Daardoor heb je het dus ook vaak koud als je moe bent. Ook je metabolisme is lager waardoor je lichaam minder goed op temperatuur kan komen.

2. Niet genoeg gedronken
Water drinken helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Met genoeg vocht houdt je lichaam de warmte beter vast waardoor je het minder snel koud hebt. Volgens het Voedingscentrum heb je minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag nodig. Zo blijf je lekker warm en voorkom je onnodige hoofdpijn. Dus neem nog lekker een slokje water!

3. Schildklierklachten
Je schildklier is het motortje van je lichaam dat onder meer je zuurstofopname, stofwisseling, goede doorbloeding én je warmteproductie regelt. Als je schildklier niet goed werkt, heb je het sneller koud, volgens de Hormoonfactor. Heb je het gevoel dat er iets ‘mis’ is met je schildklier, is het verstandig je huisarts te raadplegen.

4. Te weinig vitamine B12
Rode bloedcellen verspreiden zuurstof door je lichaam. Als je te weinig rode bloedcellen hebt, heb je het sneller koud. Dit wordt ook wel bloedarmoede genoemd. Door meer vitamine B12 in te nemen kun je dit probleem verhelpen. B12 zit onder meer in vis, vlees en zuivel. Eet je dit niet zoveel? Dan zijn er gelukkig altijd nog supplementen. Mocht je toch merken dat je weinig energie hebt en snel duizelig bent, kun je altijd voor de zekerheid een bezoek aan de huisarts brengen.

5. Je bent een vrouw
Dit klinkt kort door de bocht, maar onderzoek wijst uit dat vrouwen grotere koukleumen zijn dan mannen! Volgens onderzoek van de Universiteit van Portmouth zijn vrouwen beter in staat om bloed naar de belangrijkste organen te laten stromen. Mega handig, maar daardoor hebben we wel vaker koude handenen voeten…

6. Je hebt meer spiermassa nodig
Meer spiermassa geeft je stofwisseling een boost en behoud je lichaamstemperatuur. Dus doe zo nog maar een extra rondje push-ups als je van je altijd-onderkoelde gevoel wilt komen!

7. Bruin vet activeren
Bruin vet is een vetweefsel dat je energiestofwisseling verhoogt en je lichaam op temperatuur houdt. Eerst scheen dat dit soort vet alleen bij baby’s voorkwam, maar uit onderzoek gepubliceerd door het New England Journal of Medicine blijkt dat volwassenen ook bruin vet aanmaken. En dat is zeker een pluspunt, want deze vetweefselcellen zitten rondom cruciale plekken in ons lijf waar het altijd warm moet zijn, zoals je nieren, aorta en het hart.

Maar je lichaam maakt ook wit vet aan, dit slaat de overtollige calorieën op. Terwijl bruin vet juist energie om het lichaam warm te kunnen houden verbruikt. Door veel te sporten kan je witte vetweefsel in bruin vet veranderen waardoor je vet kunt verbranden en het warmer krijgt.

Hoe kan je lijf nog meer bruin vet activeren?
Volgens onderzoek door Maarten Vosselman van Maastricht University wordt bruin vet ook geactiveerd door het eten van energierijke maaltijden. Probeer dus vooral eens een van deze eiwitrijke snacks en wie weet trek je straks je dikke trui uit!

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
7 redenen waarom je het altijd koud hebt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: