Zijn sportschoenen geschikt om op te wandelen?
Hier moet je op letten als je wil wandelen op hardloopschoenen.

Is het slim om je sportschoenen ook te gebruiken om op te wandelen? En waar moet je op letten als je wilt wandelen op je hardloopschoenen?

Verschillen tussen sportschoenen en wandelschoenen
Vroeger hadden wandelschoenen een leren bovenwerk op een stijve zool met weinig demping. Je ziet nog steeds veel lederen wandelschoenen, maar de binnenkant is veranderd. Bovendien zijn er ook lichte, lage wandelschoenen die eruit zien alsof je er op zou kunnen hardlopen. Toch zitten er grote verschillen tussen wandelschoenen en hardloopschoenen.

Hardloopschoenen: licht en dempend
Hardloopschoenen zijn lekker licht, zodat je weinig gewicht meesleept. Het bovenwerk is soepel. Omdat je bij hardlopen bij elke pas even zweeft en weer landt, moeten de schoenen veel impact kunnen opvangen. Ze hebben vaak veel demping. De zolen zijn soepel zodat je je voeten goed kunt afwikkelen. Het zijn altijd lage modellen. Ze zijn vrijwel nooit waterdicht, waardoor je risico loopt op natte voeten en dus blaren.

Wandelschoenen: stug en stabiel
Wandelschoenen zijn zwaarder. Het bovenwerk is veel stugger. De (tussen)zolen zijn stijver. Dit geeft je voeten steun en stabiliteit. De demping is stukken minder. Bij wandelen heb je geen zweefmoment, je houdt steeds een voet op de grond. Daardoor heb je bij wandelen minder demping nodig dan bij hardlopen. Daarnaast hebben wandelschoenen meer profiel en zijn ze vaak waterdicht. Er zijn verschillende typen wandelschoenen, aangeduid met de letters A tot en met D: van lichte lage modellen voor vlak terrein tot zware bergschoenen voor het echte klimwerk.

Ongeschikte sportschoenen
Schoenenspecialist Caroline Bell raadt snelle wedstrijdschoenen met een carbon plaat af voor wandelingen. Loop je op een hoog tempo, dan werken carbon schoenen als springveren die een deel van je energie teruggeven. Deze technologie werkt niet als je wandelt, dan zit het je natuurlijke loopbeweging juist in de weg.

Slappe sportschoenen zitten ook niet prettig bij langere wandelingen. Je mist dan steun en stabiliteit. Voor uitgebreide wandelingen heb je stevige hardloopschoenen nodig die voldoende steun geven.

Wel geschikt
‘Hardloopschoenen hebben veel kenmerken die ze ook geschikt maken voor wandelingen. Kies een model met een dempende middenzool die de klappen opvangt, een lichtgewicht, ademend bovenwerk en een slijtvaste rubberen zool die vele kilometers lang meegaat. Het is bovendien cruciaal dat je schoenen passen bij de unieke vorm van jouw voeten’, zegt Bell.

Houd rekening met het terrein. Hardloopschoenen zijn meestal ontwikkeld voor op de weg. Wandel je op onregelmatiger of glad terrein, dan kun je wel wat meer profiel gebruiken. Heb je fijne trailschoenen, dan kun je die gebruiken als je in de ruige natuur gaat wandelen.

Persoonlijke voorkeuren
Of je comfortabel wandelt op je hardloopschoenen verschilt van persoon tot persoon. De een vindt verende schoenen fijn wandelen, de ander houdt meer van de steun van een hoge wandelschoen. Zeker als je lange wandelingen maakt of last krijgt van je voeten, zullen echte wandelschoenen vaak prettiger aanvoelen dan je hardloopschoenen.

Hier moet je op letten

  • Geven de sportschoenen genoeg steun?
  • Hebben ze slijtvaste, stevige zolen?
  • Hebben ze voldoende profiel voor het terrein waar je gaat wandelen?
  • Is er regen op komst? (Zo ja, misschien toch maar die waterdichte wandelschoenen aantrekken.)

Conclusie
Wandelen op hardloopschoenen is zeker een optie. Geen complete Vierdaagse, maar een paar uurtjes wandelen lukt prima als je hardloopschoenen stevig genoeg zijn.

Heb je snel last van je voeten of je enkels? Heb je liever meer steun en stabiliteit? Investeer dan in echte wandelschoenen. Ook als je dagtochten maakt raden we (hogere) wandelschoenen aan: je vermoeide voeten kunnen die extra ondersteuning dan goed gebruiken.

Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Zijn sportschoenen geschikt om op te wandelen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: