Recept: Zelfgemaakte volkoren kerststol met lekker veel amandelspijs
Dit wil je.

Als je van kerststol houdt en in het bijzonder de variant met amandelspijs, dan herken je vast dat moment dat de stol wordt aangesneden en je innig hoopt dat jouw stukje een flink stuk amandelspijs bevat. Wel nu, we hebben een recept voor je waarbij je het heft in eigen handen kunt nemen. Met dit recept maak je namelijk een volkoren kerststol met lekker veel amandelspijs. Om je vingers bij af te likken.

Zelfgemaakte volkoren kerststol met lekker veel amandelspijs

Zo lang duurt het:
1 nacht + 120 minuten + 40 minuten baktijd

Ingrediënten voor de volkoren kerststol met amandelspijs:

  • 250 gram gemengde (blauwe en gele) rozijnen
  • 100 gram cashewnoten
  • 350 gram volkorenmeel
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 150 ml lauwe melk
  • 1 ei
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 60 gram roomboter
  • 6 gram zout

Voor het spijs:

  • 150 gram amandelen (ook lekker: spijs van walnoten of pistachenoten!)
  • 150 gram fijne suiker
  • ½ ei (M grootte)
  • Eventueel 1 theelepel citroenrasp

Zo maak je de kerststol met lekker veel amandelspijs:

  1. Maak het spijs het liefst een dag van te voren. Maal de amandelen (of andere noten) in een blender helemaal fijn, meng goed met de suiker, het ei en eventueel het citroenrasp. Pak in plasticfolie en laat een nacht in de koelkast rusten.
  2. Overgiet de rozijnen met kokend water, laat 15 minuten staan. Giet ze daarna af, dep goed droog.
  3. Hak de cashewnoten fijn.
  4. Meng het meel met de gist, de vanillesuiker, de melk, het ei, de speculaaskruiden en het zout. Voeg daarna de boter in kleine klontjes te en kneed minimaal 10 minuten.
  5. Meng de rozijnen en cashewnoten door het deeg. Vet een kom in met boter en laat het deeg hierin op een niet te koude plek 60 minuten rijzen (eventueel in een oven die je kort op 50 graden heb verwarmd, zet de oven uit als je het laat rijzen).
  6. Haal het deeg uit de oven en verwarm de oven voor op 180 graden.
  7. Rol het deeg uit tot een ovaal van ongeveer 2 centimeter dik.
  8. Rol het spijs uit tot een dikke staaf en leg midden in het deeg. Vouw het deeg er omheen zodat de staaf helemaal bedekt is. Draai het deeg om en leg op een bakplaat (bekleed deze met bakpapier).
  9. Laat nog 45 minuten rijzen (bedek met een vochtige, lauwwarme theedoek).
  10. Bak de stol 40 minuten gaar. Bestrooi met poedersuiker en eventueel wat amandelschilfers. Eet smakelijk!
Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Recept: Zelfgemaakte volkoren kerststol met lekker veel amandelspijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.