Kan hardlopen een kater verzachten?
Als je vannacht net iets te diep in het glaasje hebt gekeken, denk dan twee keer na voordat je je hardloopschoenen aantrekt.

Je had het zo mooi bedacht, het nieuwe jaar inluiden met een lekkere training. Maar de avond loopt een beetje ‘anders’. Je kijkt te diep in het glaas. Of, met andere woorden: Je hebt te veel alcohol gedronken. Als je wekker de volgende ochtend afgaat, denk je misschien: ‘Ik kan dit. Ik wed dat een rondje hardlopen op dit moment kan helpen. Misschien voelt het zelfs goed.’ Spoiler alert: Het zal niet goed voelen.

Hardlopen met een kater: helpt dat?
Sommige atleten zweren bij de zweet-door-de-misère methode. Zoals de Amerikaanse 800-meter Olympiër Nick Symmonds: ‘Voor mij is trainen de beste manier om mezelf beter te voelen.’ Eraan toevoegend dat hij zich regelmatig, zeker tijdens zijn studententijd, op de atletiekbaan in het zweet werkte, dat verdacht naar bier rook.

Hoe mooi het ook klinkt, een kater kun je er niet ‘uitzweten’. Door te proberen dat te doen, droog je je lichaam alleen maar verder uit en dat maakt de schade nog groter.

Uitdrogen door alcohol en andere risico’s
Alcohol werkt vocht afdrijvend. Vroeg in de nacht (voor je op het betreurenswaardige spul overgaat) haalt je lichaam het water uit je bloedplasma. Maar naarmate de nacht vordert, droog je verder uit. Je lever heeft water nodig om de alcohol te verwerken en om ook de andere organen nog goed te laten functioneren, zal je lichaam vocht uit de hersenen halen. Dat zorgt voor die kater-hoofdpijn waar we allemaal bekend mee zijn. Dus je lichaam tot een nog groter vocht – en elektrolyten – tekort dwingen is niet het beste idee.

Alcohol wordt in het lichaam afgebroken tot azijnzuur. De rest wordt uitgescheiden als een gif door je urine, adem en zweet. Terwijl je zweet wordt het gif dus uit je lichaam verdreven. Toch is het niet verstandig om de alcohol uit je poriën te forceren, vanwege de gevaren van aanhoudende uitdroging. Lopen met een kater vergroot de kans op spierverrekkingen, krampen, spiertrekkingen en een verstoorde elektrolytenbalans.

Een kater? Drink, hydrateer en loop eventueel
Als je die training echt niet kunt missen, zijn er een paar manier om te voorkomen dat je verder uitdroogt en je slechter gaat voelen:

  • Wees voorzichtig, Het beste advies is natuurlijk om geen kater te krijgen in de eerste plaats. Drink niet of nauwelijks. Als je wel drinkt, kies voor heldere alcohol zoals wodka of witte wijn, die minder toevoegingen bevatten – maar doe dit met mate. Buitensporig alcoholgebruik zal de meeste mensen ongetwijfeld een kater opleveren.
  • Blijf drinken – water, Wissel af tussen alcohol en een glas water om je vochtbalans op peil te houden. Drink de volgende ochtend voordat je je sportschoenen aantrekt nog een extra glas water, eventueel met wat sportdrank om je elektrolytenvoorraad aan te vullen.
  • Drink een kop koffie, Een onderzoek uit 2010 toont aan dat cafeïne een door ethanol veroorzaakte hoofdpijn (zoals tijdens een kater) bij ratten kan verlichten. Wat dat betekent voor mensen? Dat is moeilijk te bepalen, maar mensen die gewend zijn cafeïne te drinkenzal het in ieder geval geen kwaad doen.
    Onthoud wel dat cafeïne ook vocht afdrijvend werkt – terwijl je jezelf juist extra moet hydrateren. Daarnaast kun je cafeïne ’s nachts het best vermijden. Hoe beter je slaapkwaliteit is, hoe beter je je de volgende ochtend voelt.
Zoek hotels en meer ...Bron bericht        : Runner's web | Runner's world
Afbeeldingen via : Ecosia zoekmachine.
Kan hardlopen een kater verzachten?
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.